Всички шефове на МВР може да последват Цветанов в затвора, ако го осъдят 18.06 | 14:01

Висшите кадри на МВР, които не са разрешавали СРС, са на прицел

От Ростислава Иванова

Ако бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бъде осъден затова, че е отказал да разреши прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) за определени лица, това означава, че всички негови предшественици в МВР също трябва да влязат в затвора, защото са отказвали много повече от него употребата на подслушвателни устройства. Това заяви адвокатът на Цветанов Менко Менков.

Защитникът призовава съда да спазва еднакъв критерий за всички. "Ако това е престъпление, то не трябва единственият обвиняем да е Цветан Цветанов".

В пледоарията си на 17 април пред ВКС по делото за СРС срещу бившия вътрешен министър, което се води на трета съдебна инстанция, Менков е подчертал, че решението на съдиите за потвърждаване на осъдителната присъда от 3 години затвор е казус, който може да е съдбоносен както за клиента му, така и за всички ексминистри на вътрешните работи, а също и за множество прокурори, които също са отказвали да разрешат СРС.

"Тоест, ако ВКС потвърди осъдителната присъда, ще означава, че всички бивши вътрешни министри трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност, както и всички прокурори, които към този момент са разбирали, че вътрешните министри отказват разрешено прилагане на СРС", заяви той, цитиран от Фокус. Той напомни, че бивши вътрешни министри са признавали пред медиите, че много повече от Цветанов са давали отказ на искания за прилагане на СРС, но не се страхуват от наказателна отговорност.

Припомняме, че през май 2014 г. Софийски градски съд се произнесе за ефективна присъда на бившия МВР шеф Цветан Цветанов, сега депутат и председател на Парламентарната група на ГЕРБ, но решението се обжалва вече на трета съдйска инстанция.

 

Водещи

Най-четени