Всичкият ресурс на МВР вече е на границата с Турция 07.09 | 14:16

Проблемите са основно там, където все още не е изградена оградата, обясни Румяна Бъчварова

От iNews.bg

Използват се всички налични ресурси за охрана на държавата ни граница. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. "Използват се всички възможни подходи за контролиране на процесите и снижаване на нелегалната миграция. Навсякъде, където има струпване на мигранти, които са извън центровете, използваме жандармерия, повече патрулки, проверки”, обяви още тя.

Бъчварова поясни, че всеки бежанец, който получи документи за статут, има право на придвижване. "Нямаме право да ограничаваме тази възможност законово”, добави вътрешният министър, цитирана от БГНЕС.

Тя повтори, че се използват всички налични ресурси, а отделно сме поискали помощ от Frontex и допълнително финансиране по линията на спешните мерки.

"Има разположена армия на границата, граничари. Към момента оградното съоръжение дава своя ефект. Опитите за нелегално преминаване са основно в тази част, където все още съоръжението не е достроено около Малко Търново. Там е и основният натиск в момента”, заяви още Румяна Бъчварова. 

Нелегалният бежански поток от България към Сърбия е намалял в последните месеци, стана ясно още от думите на вътрешния ни министър. "Разговарях със сръбския ми колега и той ме увери, че потокът от България не е толкова голям, колкото са го обявили преди няколко месеца”, каза още тя.

"Предложението, което беше отправено към България беше за подпомагане в изграждането на съоръжение по българо-гръцката граница, което ние отхвърлихме по принципни съображения. И до ден днешен смятаме, че не е необходимо такава ограда", заяви Бъчварова.

Според нея първото ниво на действия по отношение на справянето с мигрантската вълна и миграцията е гарантирането на сигурността на външните граници чрез проверки и защита. "Няма случай, в който да сме установили нелегално преминаване от гръцката страна и гръцките власти да не са приели обратно нарушителите, които ние сме заловили", увери вътрешният министър.

Румяна Бъчварова заяви още, че всички усилия са насочени към гарантиране на сигурността на външните граници. До този момент няма държава на ЕС, която да е казала, че не се справяме с това, посочи още министърът. 

Водещи

Най-четени