Всяка седмица откриват нов синтетичен наркотик 15.11 | 16:03

На европейско равнище се отбелязва и рекорден брой онлайн магазини, продаващи „легални стимуланти“

От Елена Коцева

 Всяка седмица се появява ново синтетично вещество. Страшна работа! Това е коментар на Марика Фери, научен анализатор в Отдел "Интервенции, добри практики и научно сътрудничество” на Европейския мониторинг център, която днес представи на пресконференция Годишния доклад за 2012 г. на Европейския мониторинг център за наркотици и наркомании (EMCDDA) относно състоянието на проблема с наркотиците в Европа.

Марика Фери обясни, че една част от тези нови синтетични наркотици се откриват напълно случайно, но има много лаборатории, които работят по такива разработки, които го позволяват.

На практика в Европа липсват реалистични данни за разпространението на синтетични наркотици в Европа, тъй като не всички страни са направили и проучвания, които могат да се възприемат като представителни. Въпреки това както отбелязва Годишният доклад състоянието на този пазар в Европейския съюз е тревожно. Много от съставните компоненти на тези нови синтетични наркотици са напълно неизвестни, а въздействието им върху човешкия организъм остава неизвестно. Едновременно с това разпространението им става все по-голямо. Във връзка с това Марика Фери беше напълно категорична, че е необходима бърза реакция, включително на политическо ниво, за да може да се овладее тенденцията на увеличена употреба и съответно опасност за здравето и живота на хората.

Според отчетените данни марихуаната и кокаинът остават най-популярните наркотици на Стария континент. Според доклада 23.7% от европейците са опитвали поне веднъж в живота си канабис, като обаче след пика на употребата му през 2003 година, през 2007 година се отбелязва спад и след това тенденциите са за стабилизация.

Като цяло всички наблюдавани наркотици и наркотични вещества отбелязват стабилизация при употребата им в европейските страни за последната година. Употребата на кокаин нараства с малко, но на хероина пада. Това е положителна тенденция, която продължава да е съпътствана с много подпомагащи програми като лечение и безплатно разпространение на спринцовки, посочи Фери. Тя обясни, че тенденцията е към застаряващи инжектиращи хероин, а покритието на лечението се увеличава.

Може да се счита и като овладяно в относителни ниски граници разпространението на ХИВ сред наркоманите в Европа, като за 2010 година са регистрирани 1200 нови случаи. Изключение правят двете огнища – Румъния и Гърция, където в последната година може да се каже, че е избухнала епидемия на заразяване с вируса – открити са съответно 100 и 300 новозаразени.

В тази връзка Валентина Богданова, ръководител програма превенция в Националния център по наркомании, обясни, че България, макар и намираща се между двете държави, на този етап остава запазена от епидемията. От 2004 година има увеличение на случаите на ХИВ позитивни сред интравенозните наркомани, но в общата статистика страната остава в долната граница. В София според последните проучвания 3% са заразените с ХИВ, а 67-68% са носители на хепатит С. "За огнище на епидемия още не може да се говори", каза Богданова, но изрично посочи, че това не трябва и не може да ни успокоява.

В тази посока беше и коментарът на Марика Фери за състоянието на разпространението на наркотици и ХИВ в затворите в Европа, закъдето Докладът настоява за финансиране на програми за лечение.

Като най-сериозен проблем в бъдеще се очертава именно употребата и разпространението на синтетични наркотици.

През 2011 година службите за сигурност са засекли 49 нови видове синтетични наркотици, като по данни на Момчил Василев, директор на Националния фокусен център, само в България при конфискация са открити 4 нови вида наркотици. За сравнение за целия период 2005-2011 г. на европейския пазар са се появили на европейския пазар са били 164 вида синтетична дрога.

Нараства и според наблюденията на Центъра т.нар. "непроблемна употреба" - употребата на вещества в заведенията от предимно млади хора.

Те никога не са потребявали толкова много синтетични субстанции, но често дори и не знаят какво точно приемат.

Докладът предупреждава, че често пъти новите наркотици съдържат неясни химически съставки и предизвикват опасни здравословни реакции и смъртни случаи.

Новите вещества се продават на черния пазар за наркотици, като Момчил Василев отбеляза явлението на смесването на пазарите - "Всеки уличен дилър вече може да ви снабди с всичко, което искате", каза той и допълни, че това включва и смесването на легални (субститути) и нелегални вещества

На европейско равнище се отбелязва и рекорден брой онлайн магазини, продаващи "легални стимуланти". Докладът на EMCDDA посочва проучване направено през 2012 година, в рамките на което са установени 693 онлайн магазина. Макар че три естествени продукта (кретом, салвия и халюциногенни гъби) заемат първите места в предлаганите продукти, останалите седем вещества са синтетични. 

Водещи