Всяко осмо дете у нас е жертва на сексуално насилие 22.11 | 10:56

В България сме доста толерантни към вербалното насилие, смята експерт

От Филипа Тодева

Всяко осмо дете става жертва на сексуално насилие. Това показват данните на социалните служби и МВР, съобщи д-р Нели Петрова от Института по социални дейности и практики по повод старта на кампанията срещу сексуалното насилие над деца "Престъпни ласки".

Данните в световен мащаб се доближават до българските. Почти еднакво е посегателството над деца от 12 до 18-годишна възраст, съобщава БТА. В 30-40 на сто от случаите насилникът е бил баща, брат, дядо или приятел на майката на детето.

В 74% от случаите на насилие разкриването му е било случайно, тъй като децата не говорят за насилването им. Стряскащата статистика у нас отчита още, че над 85% от децата, жертви на сексуално насилие са имали близки отношения с насилника си. Д-р Петрова е на мнение, че българите са доста толерантни към вербалното насилие.

Във връзка с тези мрачни данни от Столичната община, в партньорство със Сдружение "Институт по социални дейности и практики", стартира проекта "Детство без насилие". Една от кампаниите по този проект е "Престъпни ласки", която започва от днес (22 ноември).

Една от целите, които си поставят организаторите е да повишат на обществената чувствителност към проблема за сексуалното насилие над деца.

 

Водещи

Най-четени