Втора матура и тест за седмокласниците 23.05 | 08:13

Най-много зрелостници искат да пишат по "География и икономика"

От Десислава Маданска

Вторите задължителни държавни зрелостни изпити в 12-и клас и националното външно оценяване в седми клас ще се проведат в един и същи ден за втора поредна година. Очаква се да се явят 63 960 зрелостници и около 63 000 седмокласници от цялата страна.

В 8:00 часа започнаха задължителните матури по избор от 13 предмета, а изпитът за седми клас е в 10:00 часа.

Учениците, които ще се явяват днес на втората задължителна матура, могат да избират между предметите математика, чужд език (английски, испански, италиански, немски, руски и френски език), философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. Преди време зам.-министърът на образованието Мариана Банчева съобщи, че за втората матура най-желан от зрелостниците е учебният предмет "География и икономика", предаде БТА. На второ място по подадени заявления е "Биологията и здравното образование", следвана от "Английски език" и "Математика".

Седмокласниците днес ще решават тест в два модула.

Първият от тях е за националното външно оценяване и ще съдържа 20 задачи, 16 от тях ще са структурирани с четири възможности за отговор, а четири ще са задачите със свободен  отговор. Максималният брой точки за този модул са 65. Допълнителният модул по математика ще включва четири задачи, две от които ще са по формата на международното изследване PISA. Максималният брой точки за този модул е 35. Първият модул по математика ще продължи 60 минути, а вторият – 90 минути.  Учениците от 12-и клас ще се явяват на матурите в училища, определени на случаен принцип, а седмокласниците – в училищата, в които учат.

Матурите продължават по четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности времето се удължава.

Интересен е фактът, че изпитните работи на зрелостниците трябва да са написани с черен химикал, а на седмокласниците – със син химикал. 

Водещи

Най-четени