Втори мандат за Борислав Сарафов като директор на Националното следствие 09.11 | 19:30

Той бе избран единодушно от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

От iNews

Единодушно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра за втори мандат сегашния директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

В гласуването не участва главният прокурор Иван Гешев, който е в Полша. Той обаче е един от четиримата членове на Прокурорската колегия, номинирали Сарафов за поста.

 Сарафов даде висока оценка за работата на Националното следствие по време на първия си мандат, като уточни, че това е оценка за работата на самите следователи. Такава оценка дадоха и съдебните кадровици след своя вот.

Борислав Сарафов, който освен шеф на Националното следствие, е и заместник-главен прокурор по разследването, изрази надежда, че в започналия дебат за съдебна реформа ще бъде отчетено значението и капацитетът на следователите и ще бъде дадена повече възможност те да разследват, като темата ще стане част от съдебната реформа.

Той коментира и последната информация около случая с простреляния български граничен полицай, като обясни, че аутопсията на тялото му категорично е показала, че той е прострелян с ловно оръжие, което според него прави невалидна версията, с която се спекулираше, че може би стрелбата е дошла от турски гранични полицаи. 

"За съжаление, българската страна имаше очакване да може да бъдат екстрадирани задържаните в България и да бъдат съдени тук. Сега обаче става ясно, че турската държава не позволява екстрадиция на свои граждани".

Затова българските разследващи ще съдействат с всичко, което съберат по случая тук в България и ще го предадат на турските власти, обясни Сарафов, като изрази надежда, че там задържаните ще получат също толкова високи наказания, каквито биха получили и в България.

Водещи

Най-четени