Втори празник на сланината и греяната ракия започва в Априлци 19.02 | 09:01

Изявени кулинари си дават среща в града

От Деляна Петкова

За втори път Априлци ще посрещне гости за Празника на сланината и греяното вино, съобщават от общината. Денят не е избран случайно - днес (19 февруари) църквата отбелязва Месни заговезни, а на трапезата ястията трябва да са само от месо.

По време на празника ще бъдат показани интересни рецепти за месни ястия и традиционни за региона напитки. Ще има и кулинарна изложба-конкурс за ястия със сланина.

Празникът на сланината се организира от Народно читалище "Светлина - 1895 година". Те канят всички от 10 часа и обещават много смях и веселие, както и много кулинарни и фолклорни изненади.

През миналата година Априлци спечели много нови приятели благодарение и на нестандартния празник. Кметът на града Младен Пелов разказа тогава, че идеята е била да се покаже традицията на хората от региона - сланината е чест гост на трапезата там.

"Заедно със сланината решихме да направим празника и на греяната ракия, защото нашите балканджии не са имали лозови насаждения, само са развивали овощарство и питиетата са ги правили от кюстендилска синя слива", коментира той пред екип на iNews.

Водещи

Най-четени