Втори съдия по делото срещу Владимира Янева си направи отвод 10.07 | 17:30

Виолета Магдалинчева последва примера на Петя Крънчева

От iNews.bg

Съдия Виолета Магдалинчева си направи отвод по делото срещу бившия председател на Софийския градски съд /СГС/ Владимира Янева, съобщиха от съда.

Магдалинчева отказа да гледа делото още в деня, в който то ѝ бе разпределено. Това е вторият съдия, който си прави отвод по делото "Червеи" след Петя Крънчева.

Два месеца след като беше отстранена от поста на председател на Софийския градски съд, Владимира Янева  е обвинена за незаконно разрешаване на използване на специални разузнавателни средства.

Според обвинението в периода от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г., като съдия и председател на СГС, Янева два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на СРС в нарушение на закона.

Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система, без същата да е обект за установяване на самоличността на хора, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления, посочват от прокуратурата. Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в Закона за СРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система.

Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС, смятат от обвинението. Законът предвижда наказание от една до пет години лишаване от свобода и глоба до 5000 лв.

На Владимира Янева е наложена най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Водещи

Най-четени