Второ дисциплинарно производство срещу Кокинов 13.05 | 13:06

Налице са достатъчно данни за нарушения, реши етичната комисия към ВСС

От Ралица Стоянова

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно реши, че са налице достатъчно данни за нарушения на Николай Кокинов и в близките дни ще бъде внесено предложение във ВСС за образуване на дисциплинарно производство.

Това каза на брифинг председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, цитиран от агенция Фокус.

Поводът за дисциплинарното производство е записаният разговор между бившия градски прокурор, експремиера Бойко Борисов и бившия министър на земеделието Мирослав Найденов.

Ясен Тодоров намира за притеснителна самата среща като факт, участниците в нея - особено присъствието на Найденов, който е обвиняем, и коментарите по отношение на колеги на Кокинов.

Николай Кокинов беше поканен днес за изслушване в етичната комисия на ВСС. В петък постъпи молба от адвокат Петя Колева, с която се иска да бъде отложено изслушването му, тъй като срещу него има висящо дисциплинарно производство и на 20 май предстой да се обсъжда.

Молбата за отлагане на изслушването не е била одобрена от комисията.

"Комисията изиска от ВКП да ни бъдат предоставени материалите от проверката. В петък дойде писмо от ВКП, в което се обяснява, че проверката не е приключила и няма как да ни бъдат предоставени материалите. Нищо официално не е достигнало до нас, освен обясненията на главния прокурор, че такава среща е имало и че записът не е направен по реда на НПК, каза Тодоров.

След обсъждането обаче в комисията са решили да не я уважат, тъй като това изслушване е било в негов интерес.

"Преценихме, че обвързването на дисциплинарното производство срещу него няма общо с изслушването му”, каза още Тодоров.

Първото производство срещу Кокинов беше за нарушаване на случайния принцип за разпределение на делата.

Водещи

Най-четени