Във Варна протестиращите събират подписи за регистрация на партия 24.03 | 12:36

Един от протестиращите в Пловдив - Иван Бояджиев се самозапали символично

От Кремена Бедерева

Пореден ден на протести в страната.

Част от протестиращите във Варна започнаха набирането на подписи за регистрация на партия Демократична гражданска инициатива за участие в парламентарните избори през май.

Повече от 100 души се събраха на поредния протест в крайморския град, съобщава БТА. Те обаче се разделиха на две групи.

Част от протестиращите обвиниха медиите в манипулации. По-късно група от около 100 души тръгна на поредното протестно шествие и блокира движението по едното платно на централния  булевард "Мария Луиза".

Маршрутът на протестиращите е  Катедралата - сградата на съда - сградата на областна управа.

Един от протестиращите срещу монополите в Пловдив - Иван Бояджиев, известен като кукловода, се самозапали символично, предаде Радио "Фокус”-Пловдив.

Пред Централна поща, където се събират протестиращите, кукловодът запали снимката си и венецианска маска с пера, в знак на протест срещу самозапалванията у нас. По думите му - народът дълги години е бил с маска и затова и той е избрал да запали този атрибут.

Ритуалът на самозапалване продължи кратко, като снимката и маската бяха залети с одеколон.

Към десетките протестиращи в центъра на Пловдив се очаква да се присъединят около 30 рокери с мотори.
Около 10 минути протестиращите в Пловдив викаха оставка и Тотев вън пред Община Пловдив.

Чуха се и възгласи "Искаме си болницата”. Сред протестиращите има млади хора с табелки, на които е написано "Свобода за Георги, съд за ЕВН”.

Сред тях са приятелите на арестувания за палеж на сграда на електроразпределителното дружество в Пловдив Георги Сарай. Групата недоволни от Пловдив се придвижва към сградата на ЕВН.

Рокерите от пловдивския клуб "Вагабондс” пък протестират срещу високите данъци в общината, предаде Радио "Фокус”-Пловдив. Чуват се искания за оставката на кмета Иван Тотев.

Според тях местният данък за моторите им се е повишил с близо 50 лева. Повишили са се и данъците за сгради, данък за домашни любимци и други.

Вместо да ни обърнат внимание, кметът ни нарича бандити и паплач, каза един от лидерите на пловдивските рокери Малено Галев.

Младата рокерка Наталия Караджова каза, че освен високите данъци за превозните средства вече пет месеца не може да запише детето си в детска градина, без да вижда причина за това. Някои протестират и срещу това, че Пловдив, вторият по големина град, няма повече от две години зоопарк, а малки градчета като Карнобат имат.

Рокерите са съгласни с протеста срещу монополите, затова за втора неделя те ще се присъединят към протестиращите срещу ЕРП-та.

Около 12.00 часа те тръгнаха с моторите си от улица "Данаил Николаев”, където им е сборният пункт, ще преминат по булевард "България”, през Панаира и булевард "Цар Борис Трети Обединител”, за да се установят пред Централна поща.

За безопасността на движението е осигурена полиция от моторизираното звено "Сигма”.

Около 50-ина души пък се включиха в осмия граждански протест в Добрич, допълва още bTV. Мотото му този път е "Уморихте ли се да протестирате? Защото те няма да се уморят да ви крадат!" Въпреки че организаторите на протеста са категорични, че техни представители няма да участват на предстоящите избори, на площада се събираше подписка за регистрация на "Демократична гражданска инициатива".

"Ние в Добрич по принцип сме обявили изборите за нелегитимни, продължаваме да стоим на тази позиция. Има колеги, които искат да променят системата отвътре. Ние им пожелаваме успех, но ние оставаме на улицата”, заяви едно от лицата на протеста – Пепа Рашева.

 

Водещи

Най-четени