Във Велико Търново водят шествие за Освобождението с везани носии 06.07 | 07:00

Шествието ще премине по легендарната ул. "Гурко" в града

От Север.бг

Вицепрезидентът на България Маргарита Попова и кметът на Община Велико Търново Даниел Панов ще участват в празничното шествие, по случай 135-та годишнина от Освобождението на Търново, съобщава Север.бг.

Двамата ще бъдат облечени във везани ризи, а 50 души ще бъдат облечени в български национални носии.

Шествието ще мине по ул. "Гурко" в града и от общината призоваха хората, живеещи в старата градска част, да украсят фасадите на домовете си и балконите с губери, халища, черги, килими и цветя, за да бъде възпроизведена атмосферата, емоцията и усещането, обхванало града при посрещането на руските освободители.

Историческите сведения разказват как отрядът на генерал фелдмаршал Гурко бил посрещнат от търновци с много цветя, къщите били накичени с килими и черги, хората излезли пред къщите си и дори се качили по покривите, за да приветстват освободителите.

От Общината призовават още всички граждани, които имат везани ризи, народни носии или части от тях, да се облекат в дрехите на нашите предци в денят на Освобождението на Търново (6 юли).

Така ще отдадем  почит към всички, дали своят принос за Освобождението на Старата столица и за градежа на Третата българска държава, се казва още в съобщението.

Водещи

Най-четени