Във Велико Търново не са открити проблемни язовири 10.02 | 15:52

В Стара Загора ще разберат състоянието на водоизточниците след няколко дни

От Ивайло Ачев

Общо 32 са миркоязовирите на територията на община Велико Търново, които са общинска собственост. Това установи специална комисия, която беше създадена със заповед на кмета на общината Даниел Панов, съобщават от Велико Търново.

От тези язовири 18 са завирени, а останалите са сухи. Досега не са констатирани потенциално опасни язовири дори при бързо и обилно снеготопене, но проверките продължават.

Вече са направени предписания на концесионерите или наемателите на язовирите, които трябва да предприемат мерки за обезопасяването, ремонтите и поддръжката им. Беше обсъдено състоянието на всеки от микроязовирите, както и на съоръженията им. Набелязани са конкретни мерки за необходимостта от поддръжка и ремонти.

Ще бъдат изпратени писма на всички концесионери и наематели да уведомят общината за предприетите от тях мерки, извършени ремонти и актуално състояние на язовирите и съоръженията. При начало на снеготопенето на завирените микро язовири ще бъдат поставени под постоянно наблюдение и при необходимост контролирано ще се изпуска част от водният обем на микроязовирите. Микроязовирите край Мотела и Плаково ще бъдат частично източени.

Освен това със заповед на кмета на общината ще бъде сформирана специална комисия, която ще направи подробен оглед на местата, където е възможно да се разлее река Янтра след началото на процеса на снеготопене. Ще бъде изготвен проект за почистване на речното корито на невралгичните места.

В област Стара Загора около 30 души контролират яз. "Ковачево” от "Мини Марица-изток” и няма опасност от преливане, стана ясно след инспекцията, която извърши областният управител Недялко Недялков. Той изпрати писмо до кмета на Нова Загора и областния управител на Сливен, в което поиска информация за състоянието на водните обеми в микроязовирите на тяхна територия и контролирано освобождаване на водите, които се вливат в яз. "Ковачево”.

В началото на следващата седмица Недялков очаква актуална информация от всички кметове на общини за състоянието на водоемите в област Стара Загора. В момента на всички по-големи микроязовири действат преливните системи и няма опасност за населението. Микроязовирите са собственост на общините, само най-големите "Копринка” и "Жребчево” са на "Напоителни системи” ЕАД. Те са със запълнен обем съответно на 40% и 65%.

Водещи

Най-четени