Въвеждат по-справедливи условия за плащане на парното в София 09.12 | 19:45

Променя се срокът, в който се покриват дължимите суми

От Христина Рафаилова

Абонатите на столичната топлофикация ще плащат при по-облекчени условия сметките си за парно. Срокът, в който клиентите ще трябва да покриват дължимото към дружеството, ще бъде 30 дни след получаване на фактурата, а не както досега 1 месец след издаването й.

Промените се предвиждат в новите общи условия на дружеството. Те предстои да бъдат одобрени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 

С измененията ще се премахне несправедливост при плащанията, тъй като сега абонатите невинаги получават сметките, преди да изтече фиксираният срок за погасяване. В текста сега никъде не се гарантира, че клиентите ще получат фактурата  навреме, твърдят експерти. 

От регулатора коментираха, че в сегашното положение топлофикацията изкуствено скъсява периода за плащане. 

В становището на комисията се казва още, че при наличието на повече от две неплатени сметки, абонатите ще имат правото сами да решат коя фактура да покрият. В момента от дружеството искат от клиентите си приоритетно да платят най-старите си сметки без значение, че фактурите могат да се оспорват в съда. 

В становището се предвижда и наказание за топлофикацията, ако не може да осигури автоматизиран контрол на регулиране на абонатната станция повече от пет дни. Глобата е в размер на 20% от сумата на доставената енергия на клиентите. 

Водещи

Най-четени