Възлагат нова експертизата по делото за радикален ислям 12.02 | 12:37

Арабист от Сорбоната трябва да извърши преводи на материалите

От iNews.bg

Професорът арабист Йордан Пеев ще прави експертизата по делото за радикален ислям, съобщи днес говорителят на съда в Пловдив Мариана Кирезиева. Това е решил Пловдивският апелативен съд в закрито заседание по исканията на защитата на 13-те имами, осъдени от Пазарджишкия окръжен съд.

На предишното съдебно заседание през януари защитниците на осъдените поискаха Пловдивският апелативен съд да разреши нови експертизи по делото.

Адвокатите смятат, че досегашните, в чиято основа са осъдителните присъди, са направени от недостатъчно компетентно в областта на исляма вещо лице. Затова магистратите постановиха проф. Йордан Пеев от Катедрата по арабистика и семитология във Факултета по класически и нови филологии на СУ "Св. Климент Охридски", който преподава и в Сорбоната, Франция, да изготви експертизата.

След като се запознае със иззетите като веществени доказателства книги, статии и материали по делото, той трябва да даде заключение какъв вид литература като тематика представляват те, могат ли изложенията в тях да се свържат с определена религия, философия и идеология, какво е посланието в текстовете, какъв е характерът на предписанието в текстовете за вярващите мюсюлмани в България.

Проф. Пеев трябва също така да направи превод на оспорените от защитата текстове. Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 7 и 8 април от 9 часа, припомня БТА.

В момента Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа обжалват присъдите си, а прокуратурата иска по-тежки наказания за тях.

В края на март м. г. Окръжният съд в Пазарджик осъди имама от пазарджишката джамия "Абу Бекир" Ахмед Муса Ахмед на 1 г. затвор и 5000 лв. глоба за проповядването на омраза и на антидемократична идеология. Той обаче има друга условна присъда от 3 години, която заради новото наказание става ефективна. Имамът от Сърница Саид Мутлу получи една година условно и 3000 лв. глоба, а районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих - условна присъда от 10 месеца и също глоба от 3000 лв. Останалите 10 имами са наказани само с глоби от 2000 до 3000 лева.

Водещи

Най-четени