Възобновиха дело срещу Вальо - Топлото 25.03 | 14:53

Седем години по-късно първото дело тръгна отново на първа инстанция

От Мая Александрова

Първото от делата за аферите с Топлофикация – София тръгна отново на първа инстанция, седем години по-късно. По него бившият директор на дружеството Валентин Димитров – Топлото е обвинен за валутни престъпления за деяния от преди повече от 10 години.

Делото започна отначало в Софийския районен съд след като два пъти беше връщано. При първото разглеждане Димитров беше осъден на пет говидини затвор. Днес стана ясно, че заради забавянето има проблем с експертизите и вещите лица.

Експертка се наложи да бъде сменена, защото от години живее в чужбина. Друг пък поиска да бъде заличен с мотива, че не си спомня конкретните факти и че вече пет години не работи в сферата, в която е дал заключение.

Според защитата делото буксува, защото е изкуствено разделено. По нито един от процесите, свързани с Топлофикация, според адвоката, не е доказано, че дружеството е било ощетено при управлението на Валентин Димитров.

Бившият шеф на дружеството беше задържан през лятото на 2006 г. след одитен доклад, назначен от тогавашния кмет Бойко Борисов. Тогава се говореше за огромни далавери в дружеството, образувани бяха 4 дела срещу Валентин Димитров включително за присвояване и изпиране на милиони.

До днес нито един от тези процеси не е стигнал до финал, припомня БНТ.

 

Водещи

Най-четени