Възстановяват до месец сметището в Бургаско 01.11 | 09:40

През това време отпадъците ще се депонират на 4 временни площадки

От iNews.bg

Сметището за битови отпадъци в Бургаско се очаква да бъде възстановено до 30 дни. Това каза пред бТВ министърът на околната среда и водите Нено Димов. Междувременно, докато това се случи, функцията му ще изпълняват временни площадки. На заседанието на Министерски съвет в понеделник е било прието решение да се обособят такива, които да обслужват 4 общини.

Димов допълни, че още вечерта в сряда, когато е бил пороят, е станало ясно, че има скъсана дига и е компрометирана дренажаната система, но все пак тя е сработила и няма изтичане извън депото. Дигата е възстановена в събота, но компрометираната дренажна система изисква още повече време, съобщи министърът.

В коментар на състоянието на язовирите в Бургаско, министърът потвърди, че няма тежко компрометирани съоръжения, по-скоро много от язовирите са прелели от голямото количество вода, което се е изляло.

"Прегледах случая с така наречената Национална система за управление на водите, която има елемент от ранно предупреждение, за която е спечелена обществена поръчка и която е търгувана миналата година и от миналата година е в съдебна фаза, която все още не е приключила. В момента, в който свърши съдебната фаза, аз ще се опитам да обединя всичките части на тази система в един общ проект и максимално да ускоря процеса, защото това е можело да помогне при взимането на правилните решения, когато имаме изпреварваща информация.

Системата в Бургас е помогнала да няма човешки жертви, казва още Нено Димов.

Водещи

Най-четени