Вълна от протести в страната заради Катуница 27.09 | 07:54

Над 1000 души организираха снощи протестен митинг пред сградата на парламента в София

От Петя Михайлова

Вълна от протести залива цялата страна заради случая с убитото момче в пловдивското село Катуница.

Над 1000 души организираха снощи протестен митинг пред сградата на парламента в София, съобщи БТА.

Младежите са се организирали чрез социалната мрежа Facebook.

Срещу кордона от полицаи, охраняващи парламента, младежите направиха кордон от национални знамена. "Искате ли да сте роби в собствената си държава", викаха една част от протестиращите, а друга им отговаряше: "Не".

Някои от младежите започнаха да хвърлят стъклени бутилки по сградата, но според други протестиращи това са провокатори.

В Стара Загора няколкостотин младежи поискаха справедливост за убиеца на Ангел от село Катуница. Те поискаха справедливост и за смъртта на 16-годишния Павел, който издъхна от напрежение след трагичния инцидент с един от неговите най-добри приятели. Младежите се включиха в шествие, което премина по централната улица на града.

Междувременно служители на Областната дирекция на МВР и на жандармерията предотвратиха нахлуване на протестиращи в ромската махала във Варна. Полицаите на няколко пъти блокираха подходите към кв. Максуда, населен предимно с роми. Въпреки това част от протестиращите успяха да заобиколят органите на реда и да стигнат до ромската махала. Своевременната намеса на полицията и жандармерията не позволиха да се стигне до размирици.

Полицията задържа няколко души, които на изтегляне след протеста на пл. "Съединение" в Пловдив, организиран в подкрепа на жителите на Катуница, са хвърляли камъни по минаващите автомобили. Това съобщиха източници от полицията. Въпреки забраната за протест от изпълняващия длъжността кмет на града Александър Долев на площада се бяха събрали няколкостотин души.

Напрежението в трите етнически махали Столипиново, Аджисан махала и Шекер махала е потушено, няма инциденти.

Без сериозни инциденти и материални щети са приключили шествията в страната, задържани са над 100 души, съобщават от МВР.

Водещи

Най-четени