Външните министри от ЕС на заседание в Брюксел заради тероризма 19.01 | 09:11

Даниел Митов също ще присъства

От Кремена Бедерева

Министър Даниел Митов ще вземе участие в редовното заседание на Съвет "Външни работи", което ще се проведе на 19 януари в Брюксел, съобщи пресцентърът на Министерство на външните работи.

Сутрешната сесия ще започне с дискусия по отношенията между ЕС и Русия и развитието на ситуацията в Украйна. Първите дипломати ще обсъдят още борбата срещу тероризма. Външните министри ще проведат работен обяд с Набил Елараби, генерален секретар на Арабската лига. Сред темите на разговора ще бъдат актуалното състояние на Близкоизточния мирен процес, обстановката в Сирия и Ирак.

Ще се обсъдят възможностите за засилване на стратегическия диалог с Лигата на арабските държави по ключови политически теми и въпроси по сигурността, като борбата срещу тероризма, организираната престъпност и хуманитарната помощ. Следобедната сесия на заседанието ще продължи с дискусия по Либия и възможностите за подпомагане усилията на специалния представител на ГС на ООН за намиране на политическо решение в страната.

В програмата на Съвета е включена и дискусия по климатичните промени, в която ще участва и комисарят по климат и енергетика Мигел Канете.

Най-четени