Външно: Не пътувайте до Египет 16.08 | 15:30

В страната е въведено извънредно положение и ежедневен комендантски час

От Десислава Маданска

Да не се пътува до Египет. Това призоваха от външно министерство във връзка с въвеждането на извънредно положение в страната за срок от един месец.

От ведомството подчертаха, че рисковете по отношение на сигурността и личната безопасност са силно повишени.

Ежедневен комендантски час е въведен между 19:00 и 6:00 часа в 14 провинции: Кайро, Гиза, Александрия, Суец, Исмаилия, Асиут, Сохаг, Бени Суеф, Миния, Бехейра, Южен Синай и Северен Синай, Фаюм и Кена. Мярката се въвежда за срока на извънредното положение. Обръща се специално внимание, че лицата, които не спазват комендантския час, ще бъдат задържани.

"Силно сме обезпокоени от развитието на обстановката в Египет и смятаме, че градивният политически диалог няма алтернатива за постигането на мир и стабилност", заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин на среща с посланика на Египет в България.

По думите на посланик Манал Йехия ел-Шиннауи първа стъпка към възстановяване на демократичния политически процес е спирането на насилието от страна на поддръжниците на бившия президент Морси.

В случай на възникнала неотложна необходимост от пътуване до Египет от министерството препоръчаха да се избягват нощните полети, включително в петъчните дни. Също така преди пътуването да бъде извършена предварителна регистрация в посолството на България в Кайро, съдържаща информация за планирания престой, имена на пътуващия, точно местоположение, срок на престоя, телефон и електронна поща за контакт. Регистрацията може да бъде извършена по телефона или чрез електронната поща на посолството.

Препоръчително е и да се спазва стриктно обявеният комендантски час, да се носят постоянно документи, удостоверяващи самоличността и националността, да се избягват местата, където се провеждат масови прояви или протестни шествия. Не е препоръчително да се фотографират под какъвто и да било предлог публични прояви, събития или обекти, касаещи органите за сигурност. Трябва и да се избягва конфликт с органите на реда или с други представители на местната администрация, както и каквито и да било коментари по вътрешнополитически теми.

Водещи

Най-четени