Външно: Пазете от кражба парите си в Гърция 03.07 | 19:13

Пътуващите към южната ни съседка българи да носят пари в брой и да напълнят резервоара преди границата

От Кристиан Костурков

Българите, които пътуват за Гърция, трябва да бъдат много внимателни да не им откраднат парите. Това е една от препоръките на Министерството на външните работи към нашенци, които в близко бъдеще планират пътувания до южната ни съседка. По информация на ведомството на Даниел Митов, гръцките власти са регистрирали зачестяване и голям брой кражби на валута от чужденци, особено по курортите. Затова се препоръчва парите на нашенци, които отиват на почивка или по бизнес в Гърция, да се съхраняват в сейфове, каквито имат почти всички хотели.

Въпреки тази потенциална опасност обаче външното ни министерство препоръчва и да не се разчита на кредитни и дебитни карти, а пътуващите да носят пари в брой. За да не останат без средства заради проблемите на гръцките банки. От една страна в по-големите градове в Северна Гърция като Солун банкоматите са трудно достъпни заради огромните опашки пред тях. В по-малките и отдалечени места пък машините не се зареждат често с банкноти, предупреждават още от МВнР.

На банкови карти не трябва да се разчита много и заради практиката на повечето гръцки заведения и ресторанти да се плаща в брой. В някои хотели също е въведен този принцип. Затова българите предварително трябва да проверят дали там, където са си направили резервация, се приемат електронни плащания.

Пътуващите към Гърция с автомобил се препоръчва да напълнят резервоара си догоре още преди да са пресекли границата. Това се препоръчва, за да не изпаднат нашенци в затруднено положение още от началото на своя престой в южната ни съседка. Или да бъдат принудени да търсят гориво по бензиностанциите, чакайки на дълги опашки, каквито се наблюдават в някои от курортните места. От МВнР предупреждават също че гръцките бензиностанции към момента приемат единствено заплащане в брой.

Не се препоръчва обаче да се носят туби с бензин от България, тъй като това е незаконно. В Гърция съществуват специфични изисквания за съхранението на горива. Така пренасянето на бензин или дизел в отделни съдове в багажника би могло да доведе до реални проблеми при извършване на проверки от страна на гръцките полицейски и контролни органи, особено през летния пожароопасен сезон.

Налице е липсата на някои основни и особено вносни стоки и лекарства в магазинната мрежа и аптеките в Северна Гърция. Това важи най-вече за по-малките населени места. В тази връзка се препоръчва българите да се снабдят с такива от нашата страна, преди влизане в Гърция, особено ако държат да използват точно определен вид стока или лекарство. Трябва да се отчита обаче и съществуващите ограничения в количествата според митническия режим между двете страни.

Водещи

Най-четени