Външно помага на осъдените на смърт в Малайзия 01.11 | 09:43

Най-важната стъпка е да се обжалва делото, заяви министър Николай Младенов

От Елена Кирилова

Представители на българското министерство на външните работи в момента пътуват към Малайзия, където вчера двама българи, пренасяли наркотици, бяха осъдени на смърт.

Това съобщи външният министър Николай Младенов пред БНТ.

Най-важната стъпка, която предстои по отношение на процеса е да се обжалва делото, но това трябва да бъде разрешено от определена комисия, заяви дипломат №1. По думите му представители на външно съдействат на адвокатите на сънародниците ни.

Според него му случаят показва, че всеки един от нас трябва да познава много добре законодателството, когато пътува в чужбина. Освен това е необходимо българите да не се доверяват на случайни сделки.

Във връзка с присъдата, министърът обясни, че всички в Европейския съюз са противници на смъртното наказание и се очаква да реагират остро на случилото се.

Младенов коментира и пътя на Македония към Европейския съюз. Според него страната трябва да е част от европейското семейство, но трябва да докаже искреното си желание за добросъседско отношение към България.

Въпреки че Македония е най-близката ни страна на Балканите, отношенията ни с нея са свързани с редица проблеми. Основният от тях е националистическото говорене, изтъкна Младенов.

На второ място стои фактът, че хората с българско самосъзнание, които живеят в Македония, биват притискани по различни начини. Натиск се оказва и върху българския бизнес там – компании, които оперират на територията на съседката ни, срещат дискриминационно отношение. Във всяка страна има сигнали за подобни проблеми, но когато те се засилят, значи трябва да се предприемат мерки, заяви министърът.

България категорично подкрепя кандидатурата на Македония и за нас е изключително важно тя да извърви пътя си към Европейския съюз, смята Младенов. Той е сигурен, че в рамките на следващите месеци ще има напредък в тази посока, но това зависи от политиката, която властите в Скопие ще предприемат.

Външният министър е категоричен, че ЕС трябва да отчете някои важни елементи, като състоянието на отношенията на Македония с нейните съседки, преди да се стигне до присъединяване. Младенов твърди, че когато една страна се присъединява към Европейския съюз, тя трябва да отговаря на духа на законодателството и да е готова да отстоява европейските ценности. Ето защо Македония трябва да обърне повече внимание на рисковите си фактори, като националистическото говорене.

Във връзка с ултиматума на турския премиер Реджеп Ердоган Турция да бъде приета в ЕС до 2023 г., министърът на външните работи на България заяви, че част от причините страната да стои от години във фоайето на ЕС, е безкрайно различното й законодателство от европейското. Друга причина за забавянето са сложните казуси около политическото разделение на Кипър.

"Европейската перспектива на Турция съществува, реализацията й обаче ще отнеме много време”, обясни Николай Младенов.

По повод готвения от Европейската комисия допълнителен доклад, свързан със загубата на доверие в част от българските институции, министърът на външните работи обясни, че изготвянето на доклада зависи от това дали страната ни ще изпълни всички критерии на Европейския съюз.

По думите му се работи усърдно по структурирането на Висшия съдебен съвет, както и по въпросите, свързани с функционирането на съдебната ни система.

Водещи

Най-четени