Въпреки рекордния брой нови случаи на COVID-19: Мерките няма да бъдат затягани 19.06 | 15:15

Не сме казвали „корона чао“, не трябва и да се паникьостваме, каза Борисов

От iNews.bg

Коронавирусът продължава да тормози Европа. Тъй като ние, когато отхлабихме първи мерките знаехме прекрасно какво ще се случи. Никога не сме казвали "корона чао”, но не считам, че към днешна дата трябва да се паникьосваме затова, че са се вдигнали бройката на заразените. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг, цитиран от БГНЕС.

За последните 24 часа Националната информационна система отчете 132 положителни случая на COVID-19 в страната.

Имаме медикаменти, имаме защитни облекла. Не бих призовал към по-строги мерки, а към по-дисциплинирани, каза Борисов.

По думите му, ако сега започнем да затягаме мерките, ще внесем паника и голям хаос в стопанския живот. Ето проф. Балтов има антитела, казаха му да се карантинира, заяви още премиерът по повод шефа на "Пирогов”, за когото от болницата отрекоха, че има коронавирус още на 11 юни.

На извънредния брифинг присъстват министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителният директор на Александровската болница проф. Костадин Ангелов.

Стана ясно, че в момента в болниците разполагат с абсолютно всички медикаменти, разписани в европейски и световни консенсуси по отношение лечението на пациенти с коронавирус. Лечебните заведения разполагат с достатъчно количество Дексаметазон, достатъчно Тамифлу, достатъчно медикаменти за цитокинова буря.

Днес бяха поднесени извинения от премиера на Северен Рейн-Вестфалия, че не е хубаво да си прехвърляме кой на кого е донесъл вируса. А когато сезонните работниците се прибраха в България, те ни донесоха вируса, добави Борисов.

Ако сега започваме да затягаме мерките, това ще внесе паника и много по-голям риск за целия ни стопански живот. Всичките 6 души починали снощи са с тежки съпътстващи заболявания. Вирусът е омаломощен, не е толкова мощен, по-добре сега да има повече заболели, прекарали и оздравели, когато по-лесно лятото се кара, отколкото октомври-ноември. И сега няма и други инфекции. Към днешна дата -самодисциплина, повтори Борисов. Бройките показват, че мерките ни са били правилни. Когато ги разхлабим мерките, резултатите се повишават, но не са така критични и опасни според докторите, за да предприемем нещо повече. Вече имаме над 30 лаборатории, тестове колкото искате, тестваме масово, затова и излизат толкова. Като тестваме един клъстър, веднага излизат по 15-20 души и т.н., добави Борисов.

Умолявам да се спазва дезинфекцията, да не се навираме един в друг и след като експертите и докторите казват така, можем да поемем разумния риск към момента, за да продължи животът. Когато дойде ваксината и се ваксинираме тогава ще сме по-спокойни. Думата задължавам, забранявам, вече месеци наред носи и други психологически ефекти. Особено шопите – няма да пипаш тока, му казваш, той отива и пипа, има такива хора, затова умоляваме. Доказано е, препоръчано е, че когато сме близо един до друг, ако имаш маска, проблемът до голяма степен е решен. Затова препоръчваме маските, а не ви задължаваме да ги носите, подчерта Борисов.

Водещи

Най-четени