Върховният касационен съд се сдоби с нов заместник-председател 05.04 | 14:45

Длъжността се поема от председателя на Софийския районен съд Красимир Влахов

От Ивайло Ачев

Председателят на Софийския районен съд (СРС) Красимир Влахов беше избран за заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на Гражданското отделение, съобщават от ВКС.

В полза на кандидатурата на Влахов гласуваха 21 представители на Висшият съдебен съвет (ВСС), двама дадоха вот "въздържал се", а гласове "против" нямаше. Гласуването мина без дебати. Така Влахов става заместник на проф. Лазар Груев.

Същевременно кадровиците на Темида освободиха Симеон Чаначев като заместник-председател на ВКС. Той става редови съдия във Върховния съд.

Кадровата рокада във ВКС не бе обявена предварително в дневния ред на заседанието на ВСС. Точката бе внесена допълнително. 

Красимир Влахов е магистрат от кариерата. Започва през 1996 г. като младши съдия, през октомври 1997 г. става съдия в СРС, а четири години по-късно е избран за заместник-председател на същия съд. В началото на 2004 г. е повишен в Софийски градски съд (СГС), а по-късно е командирован във ВКС.

По предложение на проф. Лазар Груев на 10 декември 2008 г. ВСС го избра за председател на СРС. Тепърва ВСС ще обяви процедура за избор на председател на СРС.

В последния доклад на ЕК се акцентира върху прозрачността при назначенията като един от основните дефекти в работата на ВСС, а прозрачността включва яснота за мотивите, с които се предлага и се назначава един или друг магистрат.

Водещи

Най-четени