Вътрешният министър за полицейските акции с нежни имена 02.02 | 15:43

Името идва от профила на задържаното лице, обясни вътрешният министър

От Ивелина Георгиева

Абревиатурата на операцията Р.А.Л.И.Ц.А описва профила на задържаното в нея лице. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

За лицето са характерни действия като рекет, изнудване, стреми се към анархия и има цинично поведение в обществото, добави вътрешният министър.

"Ако някой се припознава като име в операция Р.А.Л.И.Ц.А, то това не е проблем на тези, които са я кръстили така", коментира той по повод обвиненията, че операцията носи името на съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд. Името ѝ нашумя, след като промени мярката за неотклонение на задържания под стража в операцията Валентин Янев на "домашен арест".

Полицейски операции могат да бъдат кръщавани на база профила на задържаното лице, но не и на съдии, посочи Цветанов. Той заяви, че изпитва огромно уважение към всички съдии, а Ралица Манолова има съответното дисциплинарно наказание от Висшия съдебен съвет за нарушенията, който е допуснала при изпълнение на професионалната си дейност.

Министърът на вътрешните работи каза още, че се отнася към съда с уважение и респект и не може заради единични случаи да се правят общи заключения.

Относно второто задържане под стража на източващия банкови карти Стефан Кленовски, Цветанов коментира, че това е било необходимо на база доказателствата, които е имал наблюдаващият прокурор от районната прокуратура.

Европейската заповед, изпратена в българския съд, явно е недостатъчна, и лицето може да бъде с такава мярка, която му дава малко по-други права, а не да му ги ограничи във вариант, който беше като практика за предишните 60 души, които бяха екстрадирани от страната, сподели Цветанов.

Цветанов каза, че няма коментар по отношение на казуса с липсата на указ за втория мандат на бившия вицепрезидент Ангел Марин. Той констатира, че ако ВАС се произнесе, че това е незаконно, то Прокуратурата ще трябва да се произнесе по всички останали лица, които са извършили тежки престъпления и са помилвани безсрочно.

Относно случаят "Мирослава" и криминално проявеният Стойчо Стойчев,  Цветанов заяви, че полицейските служители са получили дисциплинарни наказания, заради допуснати чисто технически нарушения.

Най-четени