ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ се разбраха за дерогацията, бюджета и мнозинствата 17.11 | 16:00

Това обяви Десислава Атанасова на брифинг в парламента

От iNews

В сряда ГЕРБ-СДС и ДПС ще участват в кворума на парламента, за да покажат, че евроатлантическото мнозинство съществува. Това обяви на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде НОВА.

До решението се е стигнало след интензивни разговори между двете формации и финансовия министър Асен Василев. На срещата ГЕРБ-СДС и ДПС са поставили условия, свързани с дерогацията, бюджета и "демонстрация на евроатлантическото мнозинство”. На срещата са получени гаранции от Василев, че занапред няма да има случаи, в които ПП-ДБ ще гласува заедно с БСП, "Възраждане” и ИТН.

"По темата с дерогацията - тя ще бъде отменена в две стъпки. Първата стъпка е от 1 януари спиране на квотите за износ. Втората стъпка е от 1 март - окончателна отмяна на дерогацията, като за този преходен период сме се съгласили единствено и само, за да няма финансови сътресения на пазара, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина да бъдат поети от българските граждани”, добави Атанасова.

"По отношение на Закона за държавния бюджет - намерихме възможности всички искания на парламентарните групи по отношение на приходите и разходите да бъдат удовлетворени”, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Най-четени