ГЕРБ доминира на частичния местен вот 15.10 | 11:09

От четири балотажа, ГЕРБ спечели три кметски места, а БСП - едно

От Андриян Георгиев

ГЕРБ спечели три от провелите се вчера (14 октомври) четири балотажа на частичните кметски избори, БСП - един.

Кандидатът на ГЕРБ Венцислав Шишманов е новият кмет на село Туховища, община Сатовча. Според оповестените от Общинската избирателна комисия в Сатовча резултати Шишманов печели 292 гласа, докато за опонента му на балотажа Кемал Арифов, кандидат на ДПС, са дали своя вот 265 от гласувалите избиратели. Девет бюлетини са недействителни.

На първия тур преди седмица двамата кандидати - Венцислав Шишманов и Кемал Арифов, получиха  равен брой гласове - по 270. 

От ГЕРБ и ДПС взаимно се обвиниха в изборни нарушения. И от двете партии подадоха няколко жалби една срещу друга в Общинската избирателна комисия. 

Село Туховища остана месеци наред без легитимно избран кмет след касиране на изборите от октомври миналата година. 

Илиян Бодуров, кандидат на ГЕРБ, е новият кмет на русенското село Пиргово. Това показват окончателните резултати от балотажа. За Бодуров са гласували 622 души, а за Сталияна Михайлова от "Земеделски народен съюз" - 456.

Общо 1483 души имаха право на вот, като избирателната активност е била 75%. Няма подадени жалби за нарушения. До частичните избори се стигна, след като в началото на март 66-годишният кмет Стоян Цирков загина при автомобилна катастрофа.

В пазарджишкото село Ивайло кандидатът на ГЕРБ Милчо Донгов спечели кметската надпревара. Той бе подкрепен и от коалиция "Тодор Попов за Пазарджик". За Милчо Донгов са гласували 735 избиратели или 67,06% от участвалите във вота. Цвятко Спасов от "Обединени земеделци" е получил 361 гласа или 32,9% от гласовете.

Броят на недействителните бюлетини е 39. От общо 2 553 избиратели правото си на глас са упражнили 1135, което е 44 на сто избирателна активност. Изборите са преминали спокойно, без констатирани нередности и  нарушения.

Милен Георгиев от БСП е новият кмет на с. Доброплодно, община Ветрино. За Милен Георгиев са гласували 328 избиратели, а за конкурентката му Гюлтен Алиева от ДПС – 239. Разликата е 89 гласа. Избирателната активност в селото е 76%. Няма подадени оплаквания и сигнали за нередности. 

Водещи

Най-четени