ГЕРБ и БСП взаимно се обвиниха за задкулисно участие в сделката за ЧЕЗ 08.03 | 15:04

Управляващите питат има ли общо Моника Йосифова, социалистите – коя е Гинка Върбакова

От iNews.bg

Поредният скандал в парламента между депутатите на ГЕРБ и БСП, а поводът е най-горещата тема в държавата напоследък – сделката за ЧЕЗ. От ГЕРБ попитаха от парламентарната трибуна има ли нещо общо настоящата съпруга на лидера на ПЕС Сергей Станишев – Моника Йосифова, с "Инерком”. И се усъмниха, че тя е пиар на фирмата купувач на ЧЕЗ. От БСП пък отново поискаха отговор коя всъщност е Гинка Върбакова, предаде бТВ.

"Купувачът на активите на ЧЕЗ разпространи до медиите прессъобщение, чието съдържание не е особено интересно. Интересен е обаче авторът на прикачения файл, съдържащ въпросното прессъобщение – Моника Йосифова. Това са имената, с които стана известна настоящата съпруга на председателя на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев", каза Спас Гърневски от ГЕРБ.

"Една малка техническа грешка ви издаде. Сега стана ли ви ясно кои са гадовете”, попита той. "Вчера Корнелия и шайката ѝ ги търсиха на площад "Независимост”, а те се оказаха отново на "Позитано”, допълни Гърневски.

Социалистите на свой ред попитаха коя е Гинка Върбакова и дали държавата пази нейния гръб. БСП категорично не приема в договора за ЧЕЗ да има клауза, в която бъдещият купувач на ЧЕЗ да трябва да сътрудничи срещу България в арбитража. "Къде се намират те? Как така жена като Гинка Върбакова се съгласява с подобна клауза? Кой е този българин който се съгласява на подобна клауза?", попита зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

"БСП многократно е заявяла, че е за такава сделка. Но или държавата изцяло изкупува ЧЕЗ, или не участва. Това, което вие в момента правите, е скандално”, коментира депутатът. Според него целта на управляващите е да затворят сделката. Когато държавата влиза в тази сделка, тя привлича финансиране, пред международните инвеститори казвате - "елате, финансирайте, държавата стои зад тази сделка", коментира Стойнев.

Самата Моника Йосифова-Станишева излезе с коментар по повод скандала и замесването на името й в разбунилата духовете сделка. В който категорично отрича обвиненията и ги нарича фалшива новина. "Като човек с повече от 20-годишен опит в журналистиката и във връзките с обществеността, не съм и подозирала, че технологията на черния ПР ще достигне до такова дъно в стремежа на някои политически сили да се разтоварят от огромното гражданско напрежение. Късно снощи уважаваният от мен вестник "Капитал" публикува информация, в която замесва моето име и името на компанията, която управлявам – "Актив Груп", с "Инерком България" и сделката с ЧЕЗ. Длъжна съм категорично да заявя, че нито аз лично, нито "Актив Груп" като агенция имаме нещо общо с ПР-обслужването на г-жа Върбакова или притежаваната от нея компания. А опитът да бъда замесена с фирма "Инерком" категорично е фалшива новина. Добре известно е, че всеки човек с по-висока компютърна грамотност може да промени мета данните на документите във всеки файл. Учудващо е, че една политическа сила, която претендира да бъде сериозна, може да използва медийни спекулации, неосновани на факти, за своя политическа декларация. Категорично заявявам, че няма да позволя името ми да бъде замесвано в подобни нелепи сценарии и че всеки, който разпространява неверни твърдения за мен, ще трябва да ги докаже в съда”, пише в изявлението на Моника Станишева.

Водещи

Най-четени