ГЕРБ и БСП почти наравно по брой кметове в Ловешка област 02.11 | 14:32

Двете партии спечелиха най-много кметски места и в Пловдивско

От iNews.bg

ГЕРБ и БСП имат почти равен брой кметове на населени места в Ловешка област. Най-много кметски места са спечелили от БСП - 27, от 81 кметства, в които се състояха местни избори. След двата тура ГЕРБ има 25 кметове в селата. Пет са спечелилите кандидати на ДПС, по трима са на Реформаторския блок и АБВ. По един кмет ще имат в областта НФСБ, партиите "Никола Петков" и "Нова алтернатива", а в село Орешак, община Троян, ще продължи да се управлява от Христо Терзиев, който е единственият независим, спечелил кметската надпревара. Издигнатите от коалиции кметове, спечелили в областта, са 14.

В община Ловеч БСП печели в 15 от 23 населени места. ГЕРБ ще управляват в три села - Славяни, Умаревци и Чавдарци. ДПС спечели само в Малиново, а РБ - в Баховица. Във Владиня печели "Никола Петков", в Йоглав - "Избор за Ловеч", и в Скобелево - "Нова алтернатива".

И в община Троян най-много села ще бъдат с червени кметове - 7. С един по-малко ще се управленците от ГЕРБ. АБВ спечелиха в Гумощник и Чифлик. В три села победител е местната коалиция "Избор за Троян". В община Априлци избор за кмет на населено място имаше само във Велчево, където най-много гласове още на първия тур събра кандидатът от "Обединение Априлци" - Владимир Станев.

В община Луковит ГЕРБ ще имат 6 кметове, БСП - 2, и по един ДПС и РБ. И в община Тетевен ГЕРБ спечелиха в най-много села - 5, ДПС в 3, "За община Тетевен - 2 и едно - "Народен съюз".

Равен брой кметове на населени места - 3, ще имат БСП и ГЕРБ в община Угърчин, АБВ и РБ ще имат по един. В община Летница в двете села, в които имаше избори, печели ГЕРБ.

В община Ябланица петима кметове спечелиха от местната коалиция "Заедно за община Ябланица", по един от НФСБ и "Обединени либерали".

След втория тур в Пловдивска област с най-много кметове в малките населени места, без общинските центрове, са ГЕРБ и БСП. С 6 кмета ГЕРБ води класацията и за кметовете на общини, след нея е БСП с четирима, Реформаторският блок има трима, Партията на зелените - двама, а по един кмет имат ДПС, Социалдемократическата партия и Местна коалиция.

ГЕРБ спечели изборите в 44 села, като най-много кметове - 9, има в община Карлово и по шест в Калояново и Първомай. С 35 кмета на второ място е БСП, като най-много - 7, има в община Садово и 6 и 5 - съответно в Асеновград и Брезово. На трето място е Реформаторският блок с 16 кмета, като най-сериозно е представен в община Калояново - 6 кмета. "Патриотичен фронт" и ДПС останаха с по четири кмета, три кметски места извоюва ЗС "Ал. Стамболийски", по две - Народен съюз и коалиция ФУРОР, и с по един кмет са "Нова алтернатива", "Новото време", АБВ, "Атака" и Зелената партия.

Независими кандидати, някои от които подкрепени и от политически партии, спечелиха надпреварата в 16 села, 27 са кметовете, които са подкрепени от местни коалиции, създадени в различна партийна конфигурация.

В три села кметът ще бъде избран на трети тур, а в 31 населени места предстои да бъдат назначени кметски наместници.

Водещи

Най-четени