ГЕРБ и БСП с по шестима депутати в новия ЕП 18.04 | 15:00

Шест парии изпращат свои представители в Страсбург след изборите

От iNews.bg

Шест наши партии ще имат представители в следващия Европейски парламент. Институцията публикува днес поредната серия от прогнози за разпределението на местата в след евроизборите. Освен това изчисленията вече са на база 751 места, предвид отлагането на Брекзит, предаде БНР.

Според прогнозата за България ГЕРБ и БСП ще пратят по шестима евродепутати в новия ЕП в резултат на изборите на 26 май. ДПС ще има двама представители, а ВМРО, "Демократична България" и "Воля" - по един. Останалите политически сили, според настоящото проучване, няма да успеят да прескочат долния праг, за да имат свой представител сред новите евродепутати.

На ниво ЕС Европейската народна партия (ЕНП) ще остане най-големият блок със 180 евродепутати, следвана от социалистите и демократите – 149. Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) ще е трети със 76 представители в следващия ЕП.

За сравнение в момента ЕНП има 216 депутати, а групата на социалистите и демократите е съставена от 186. АЛДЕ в момента е четвърти по големина блок с 69 евродепутати.

Нито една от анкетите, използвани за пресмятането на прогнозираните места, не е била поръчвана от Европейския парламент. Това са публично достъпни проучвания на общественото мнение, публикувани от ясно идентифицирани национални институти в отделните държави членки. Използвани са само анкети от надеждни източници, подчертават от ЕП.