ГЕРБ и Реформаторите пак не се разбраха докрай, но вървели по план 31.10 | 16:48

На нова среща ще обсъдят подготвена Управленска програма

От Теодора Кокаланова

Вървим по план. Утре работните групи на ГЕРБ и РБ ще се съберат индивидуално и ще обменим това, което днес финално сме оформили на хартия. Това заяви Меглена Кунева от Реформаторският блок след срещата на Блока с ГЕРБ.

По думите на лидера на "България на гражданите" на срещата са били обсъдени теми, които миналия път са били спорни. "Те ще бъдат формулирани ясно, прецизно, точно. Бяхме констатирали пет човека, включително с хора от наша страна, които са специалисти. Няма формални предложения нито дадени, нито уговорени по отношение на постове", подчерта Кунева. 

Според Кунева съществуват малки различия в областта на икономиката и почти никакви по отношение на финансовата политика и НАП.

"Направихме необходимото да видим къде се разминаваме по отношение на обществените поръчки. Говорихме за образованието, съдебната реформа. Говорихме за здравеопазване и сливането на НАП и Агенция "Митници” с цел по-добрата събираемост. Искаме да затворим всички врати, от които може да изтече приход. Говорихме и за данъка, който е различен за общините, който е важен за ГЕРБ", завърши Кунева. 

По думите на Томислав Дончев от ГЕРБ утре двете партии ще бъдат в състояние да представят текст на програмната декларация, която трябва да съдържа общото между ГЕРБ и целите на РБ. "Искането ни беше колегите до неделя до обяд да предложат коментар на всичко, написано до момента. Имахме искане утре следобед да получим техните виждания и конкретни предложения за МС", подчерта Дончев. 

Той уточни, че виждането за структурата на Министерския съвет и разпределението на отговорностите е съществена част от коалиционното споразумение. "Утре в рамките на деня изпращаме проект за програмна декларация и на следваща среща – неделя от 13:00 часа да продължим обсъждането", каза още Томислав Дончев.

Румяна Бъчварова допълни, че са били оформени профилите на реформите в секторите правосъдие, здравеопазване, образование и в административната реформа. "Успяхме да изчистим до голяма степен 5-те основни разминавания. Отделните детайли, които се появиха като различия, са в сферата на начина, по който трябва да бъдат реализирани", посочи Бъчварова.

Тя изрази категоричност, че кандидатът за премиер си остава лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов. Бъчварова уточни, че това решение не е на парламентарната група, а на Изпълнителната комисия на партията. Тя посочи, че вътрешнокоалиционните отношения ще разискват само с РБ.

"Нашето изискване, срещу което нямаше възражение, беше пропорционалност на представителството. Говорим за принцип, не цифри", заяви Бъчварова относно това на какъв принцип ще бъдат разделени министерските постове.

"Това, че днес е постигнат напредък не означава, че утре може да бъде унищожен. Ние сме в състояние да работим с най-високото темпо. Коментирано е, че възможният реалистичен срок е понеделник. За нас няма причина да не бъде", каза още Томислав Дончев.

Водещи

Най-четени