ГЕРБ искат промени в НК за защита на жертвите от домашно насилие 25.10 | 18:00

Дошло време за реални действия срещу насилниците, категорична е Цвета Караянчева

От Ани Романова

Внесохме промени в Наказателния кодекс, с които да дадем широка защита на жените и децата, срещу домашното насилие и всички други форми на агресия и насилие срещу тях. Това каза на брифинг председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева, цитирана от Стандарт.

"Заявявам личния си ангажимент към законопроекта, защото представляващият законодателната институция трябва да има ясна и еднозначна позиция в защита на жертвите на домашно насилие", обяви тя.

"Тези престъпления винаги ни разтърсват, когато ги видим в медиите. Ужасяваме се, разстройваме се, пускаме сълза, но помним ли още Виола Николова, убивана в продължение на часове от приятеля си", попита Цвета Караянчева. "Дано да има по-малко такива жертви. Точно заради това правим тази стъпка", изтъкна тя. "Докато ние като законодателна власт не кажем ясно, твърдо и сплотено, че е дошло време за реални действия срещу насилниците, жертвите ще си отиват една по една и ние ще ги забравяме, ще избледняват", коментира Караянчева.

"Искам да благодаря за помощта на експертите от Министерството на правосъдието, които заедно с народните представители, реализираха документа", каза още тя.

Новото в законодателните ни предложения е инкриминирането на психологическия тормоз и преследването, уточни председателят на правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. "Предлагаме наказание, което достига до 5 години "лишаване от свобода"", обяви той.

"Психологическият тормоз не се отразява обективно, не може да се види като последици, но остава трайна следа в личността на жертвата. Може да се проявява с нагрубяване, с финансова зависимост, има много проявени форми", обясни Данаил Кирилов. "Повече от половината страни от ЕС са възприели в наказателните си закони такава наказателно-правна защита", уточни той.

"Предлагаме то да се преследва като престъпление, когато има системно извършване", допълни депутатът от ГЕРБ.

"Предлагаме промяна, с която част от престъпленията, преследвани по тъжба на пострадалия, да се преследват по общия ред", обясни Кирилов.

Водещи

Най-четени