ГЕРБ не успя да събори Мая Манолова от поста й 09.05 | 13:32

Дебатите около исканата на Манолова оставка разгорещиха пленарната зала

От Ивелина Георгиева

И втория опит на ГЕРБ да събори острието на БСП Мая Манолова от заместник-председателското място в Народното събрание се оказа безуспешен. След ожесточени и дълги дебати Народното събрание отхвърли искането на ГЕРБ за предсрочно освобождаване на заместник-председателя на парламента Мая Манолова. В полза на оставката гласуваха 57 народни представители, против нея бяха 106 и един депутат се въздържа.

По време на дебатите в своя защита Мая Манолова заяви, че с искането си депутатите от ГЕРБ разбират, че губят един изключително ценен и важен за тях партиен бастион. "Как водя и дали водя изобщо пленарните заседания определено не интересува вносителите. Това ще се случва и при приемането на други важни закони, които не са удобни за ГЕРБ. Целта им е да се губи време, пренебрегвайки предизборния си слоган – "България няма време за губене”, каза тя.

Социалистката се обърна към ГЕРБ с критиката, че дори не могат да напишат един ред без грешка и изрази тревогата си за изгубеното време на българския парламент. Тя подчерта, че най-важната оценка за нея винаги е била тази на нейните избиратели.

В защита на Манолова се изказа колегата й по парламентарна група Таско Ерменков, който заяви "с автоголовете, които правите на себе си, надминахте Вуцов от 66-та година”. Колегата му Страхил Ангелов пък посочи, че го е срам от говорилнята на празнодумци, в която се е превърнал дебата и призова той да бъде прекратен час по-скоро, защото всички се излагат.

Владимир Тошев от ГЕРБ пък заяви, че Манолова не е успяла да култивира у себе си политическа култура  за осигуряване на конструктивен диалог в пленарна зала. По думите му във вчерашния пленарен ден са били извършени "гаври с демократичните принципи". Той посочи, че в последните два дни Манолова е говорила в залата над час и половина без да е вземала думата за изказвания. Според него тя прекъсвала изказващите се  и коментирала след тях. По думите на Тошев Манолова допускала в пленарна зала да избуяват "първични инстинкти под формата на съскане".

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Кирил Добрев попита опозицията, защо Мая Манолова им е такъв трън в очите. "Защо по-често искате нейната оставка, отколкото вот на недоверие? Защото Мая е добра, защото е най-добрата на тази позиция. Самият факт, че не излъчвате заместник-председател на парламента, е защото се страхувате, че Мая Манолова ще го засенчи. Даже и Ципов й завижда. Майче, не се притеснявай, любов моя, камъни се хвърлят само по дърво, което ражда плодове. Тя не е мъжко момиче, тя е просто пич. Ние силно я подкрепяме и силно стоим зад нея”, коментира той.

Снежана Дукова от ГЕРБ, която е и вносител на предложението за предсрочно оттегляне репликира на Кирил Добрев като заяви " имам две изненади днес. Едната си ти, приятелю Кирчо Добрев. Аз съм свикнала от теб да чувам "помияри”. Това колко хора избират г-жа Манолова изглежда крупна бройка. Теб колко души са те избрали, след като една учителка успя да те победи в София-област”. В отговор Кирил Добрев каза "уважаема г-жо Дукова, Снеже, просто не знаеш колко необятен е моят речник. Аз съм трети мандат народен представител от Софийска област. За мен гласуват толкова хора, колкото ме харесват. Гордея се с всеки един глас, който получавам. Аз не сменям своя район и държа на всички свои избиратели”.

Водещи

Най-четени