ГЕРБ реди кабинет напук 13.05 | 21:25

Партията предлага проектокабинет, въпреки че няма да получи подкрепа от парламента

От Гергана Златкова

ГЕРБ възнамерява да приеме мандата за съставяне на правителство и да предложи на парламента нов кабинет, въпреки че той няма да получи подкрепа в пленарната зала, пише в. "Труд", позовавайки се на източник от бившата управляваща партия.

В понеделник Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ е готова със състава на бъдещия кабинет.

В него влизат със сигурност успешните бивши министри Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Делян Добрев, а бившият зам. финансов министър Владислав Горанов ще ръководи разпределението на бюджета.

Въпреки че днес по неофициални данни стана ясно как ГЕРБ и "Атака" заедно събират 121 депутати, националистите и дума не дават да се обели за коалиция.

Затова от партията, събрала най-много гласове на вота, се е отказала да ухажва повече хората на Волен Сидеров.

След като проектокабинетът на малцинството, съставен от ГЕРБ, падне в пленарната зала, хората на Бойко Борисов ще изчакат съставянето на правителство от БСП и неговите първи стъпки.

Близки на лидера на ГЕРБ вече го убеждавали да изчака още 6 месеца и през зимата да разклати бъдещия програмен кабинет, за да вземе по-категорично властта на нови извънредни парламентарни избори.

"Настроението ни в никакъв случай не е траурно", казал високопоставен ГЕРБ-ер, посещаващ често "щабквартирата" на партията в град Банкя – дома на Бойко Борисов.

Хората от ГЕРБ се нахъсвали, че все пак са спечелили изборите и нищо не е загубено. Очаква се да бъде обсъдена програма за управление, около която да се обединят всички политически формации.

Със сигурност обаче БСП се зарича да не повтори грешката си с парцелирането на властта от 2005 г., когато правителството и постовете в централната власт бяха разделени между социалистите, НДСВ и ДПС в съотношение 8:5:3.

Водещи

Най-четени