ГЕРБ се оправдава – нямало да загубим евросредства 10.06 | 16:12

Спекулациите за несвършена работа са оправдание за бъдещи неудачи, смятат от ГЕРБ

От Елица Елефтерова

Коментарът на БСП, че България може да загуби евросредства, е неоснователен и навява мисълта, че България може при сегашното управление да загуби евросредства. Това заяви Томислав Дончев по време на пресконференция в централата на ГЕРБ.

Преди дни Илияна Йотова коментира, че България е на последно място по усвояване на евросредства, както и че ще загубим 51 млн. евро в земеделието заради управлението на Бойко Борисов. Подобно изявление направи и правосъдният министър Зинаида Златанова.

Според бившият транспортен министър Ивайло Московски има вариант сегашното правителство да се опита да договори извършването на социални плащания, които предизборно е обещала, с пари от неизпълнени проекти.

България е в топ 3 по подготовка за следващия програмен период, допълни Дончев, като се позова на същата констатация, направена от еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан.

Дончев обясни, че схемите на плащания са 80% евросредства и 20% държавни доплащания. По думите му точно от тези 20% може да се извършат въпросните социални плащания.

Неоснователни са обвиненията, че страната не е подготвила годишните си цели за усвояването на евросредства. Според Дончев трябва да се плащат по 10 млн. лв. всекидневно, за да вървят плащанията по план. Не може към средата на годината да се правят генерални заключения, че ще изгубим евросредства, коментира Дончев.

По думите му целият ресурс е договорен. Нямаме спрени програми и не бива системата да се зарежда с негативизъм.

Относно коментарите за подготовката ни в следващия програмен период, Дончев беше категоричен, че подобни коментари са смущаващи на фона на свършеното. България вече има подготвен национален план за развитие – България 2020, както и договорът за партньорство с ЕК.

Освен това страната е готова авансово и с различни оперативни програми, например ОПРР е договорена 98%. Готови са също и финансовият модел за разпределение на средства, както и моделът за макроикономически анализи – СИБИЛА.

Според Московски без реформи в транспортния сектор не може да има финансиране. Бившият министър посочи и, че са договорени 600 млн. лв. за закупуване на нови вагони за БДЖ, но ако не продължат промените в сектора, парите няма да бъдат отпуснати. 

Относно проверката на Авиоотряд 28, Московски заяви, че от ГЕРБ ще поискат разширяване на проверката, която да обхваща и периода 2005-2009 година. 

Водещи

Най-четени