ГЕРБ се скара с Патриотите и с БСП 09.12 | 14:00

Политическите сили започнаха да си разменят обвинения за еврофонодве, саниране и бежанците

От iNews.bg

Пореден скандал се заформи днес на българската политическа сцена. Освен традиционните участници в подобни пререкания ГЕРБ и БСП, искри прехвърчаха и между партията на Бойко Борисов и Патриотичния фронт. Темите, които скараха политическите партии бяха основно еврофондовете, парите от Брюксел за бежанците и програмата за безплатно саниране на панелките.

По повод развивашият се от няколко дни скандал ГЕРБ обвини БСП в лъжа за средствата от Европейската комисия за справяне с мигрантската криза или в невъзможност за четене на европейски документи на английски език. Социалистите пък контрираха, че досегашните управляващи са се провалили по темите "мигранти", "еврофондове", "развитие на страната". "Наблюдаваме днес странна празнота в лявата част на залата и странна тишина", заяви Десислава Атанасова в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ. "Когато трябва да се дават неудобни отговори на зададени от вас въпроси, отсъствате, отсъства и лидерът ви", обърна се тя към БСП, цитирана от БТА.

"Въпросите, които задавахте във вторник с укор, намериха своите отговори и то не от нас, а от самата Европейска комисия. И то в доклад от вчера. За кой ли път трябва да ви покажат от Европа, че или не можете да четете европейски документи, изготвени в Брюксел, а не на "Позитано", или лъжете съзнателно", отбеляза Атанасова. И допълни, че в доклада на ЕК ясно е записано, че България ще получи поисканите 160 млн. евро за справяне с бежанския натиск, а не 101 млн., както твърдят от БСП.

Малко по-късно в декларация от името на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев заяви, че по темата "бежанци и мигранти" ГЕРБ въобще нямат право да говорят. По думите му и в столицата тези хора се разхождат където и както си искат, "под носа" на Министерския съвет. "Елате да видите какво е в общините, елате да видите как се разхождат по групички и хората се страхуват", добави Стойнев.

Той попита и колко струва оградата на границата и дали има някакъв ефект. По думите му стойността й е 250 млн. лева, а тя още не е довършена. По отношение на еврофондовете Стойнев отбеляза, че усвояемостта е едва 6%. Той припомни, че програмата "Околна среда" е била спряна заради опорочени поръчки на кметове на ГЕРБ. "Мигранти, еврофондове, развитие на страната - тук вие сте слаби, тук имате пълен провал", обърна се той към досегашните управляващи. По думите му дребното политиканстване до нищо няма да доведе.

По отношение на забележките, които ГЕРБ отправя от известно време срещу новоизбраният президент Румен Радев, което стана с подкрепата на БСП, Стойнев отбеляза, че бъдещият държавен глава не принадлежи нито на бизнес кръгове, нито на оръжейна индустрия, нито на Москва, нито на Вашингтон, нито на Брюксел. Това е един български достоен генерал и затова бе избран от българския народ с такава огромна победа, посочи той. "Боли, нали, когато народът ви даде червен картон?", обърна се той към ГЕРБ.

Междувременно обаче се заформи и скандалът с Патриотите. Съпредседателят на обединението Валери Симеонов обвини ГЕРБ, че с програмата за безплатно саниране реално си купува гласове от ромската общност. "Безобразен начин за купуване на цигански гласове". Така Симеонов определи постановление на Министерски съвет за отпускане на 1 млрд. лв. за саниране на ромски жилища. Това стана на извънреден брифинг в парламента, в който участваха още лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов, Волен Сидеров – председател на АТАКА, Димитър Байрактаров от ПФ и други депутати.

"Ние, патриотите, бяхме обвинявани от ГЕРБ в популизъм заради искането ни за увеличаването на пенсиите. Но се натъкваме на обстоятелството, че санирането се превръща в скандален акт за купуване на цигански гласове, безпрецедентен по своята мащабност", заяви Симеонов. Той уточни, че част от тези средства ще бъдат насочени към вече започнало саниране, но останалите ще са за саниране "ромски многофамилни сгради". За това няма никаква санкция от Народното събрание, каза още той.

Реакцията на ГЕРБ не закъсня. На обвиненията на патриотите отговори регионалният министър в оставка Лиляна Павлова. "Виждаме много интересен обрат. Катарзисът на БСП, които първоначално бяха против програмата, сега осъзнаха огромната полза, че тя е най-голямата, мащабна и социална. Според думите й обаче сега "щафетата" са поели от ПФ. Павлова.

"В същия момент обратът, който виждаме и катарзисът, който преживяват Патриотите, опитвайки се да активират така наречения антиромски вот и настроения в населението, пак казвам манипулативно и доста нечистоплътно, защото програмата има своите цели", добави тя, цитирана от "Фокус". По думите й тя е целева и е за всички български семейства и домакинства, които живеят в панелни сгради и не е за купуване на ромски гласове и не е за нищо различно от това да се подкрепят всички 3 милиона българи, които живеят в панелни сгради.

"Аз още веднъж искам да кажа, извън тези популистки говорения, програмата е изключително успешна и наистина вече достигна до над 340 хиляди граждани, които се възползват от нея и всякакви такива твърдения очевидно целят да я уязвят, защото се видя, че това е една от най-успешните програми за последните 20 години, която има социална икономическа насоченост", каза още Павлова.

Най-четени