ГЕРБ удари рамо на Валери Симеонов: Клас прослужено време отпада 14.07 | 12:00

Размерът на заплатата да зависи от квалификацията и ефективността на служителя, не от стажа, заяви Менда Стоянова

От iNews.bg

Клас прослужено време към работната заплата най-вероятно ще отпадне. Неочаквано вчера вицепремиерът по социалните въпроси Валери Симеонов го обяви за остатък от социализма, а днес в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ защити тезата му.

"Дали имаш повече години прослужено време, не означава че си по-квалифициран и че имаш по-добра производителност", заяви Стоянова. И допълни, че дори има случаи, при които било точно обратното, предаде Офнюз.

Тя подчерта, че мнението й е на икономист и защити тезата си: "Размерът на заплатата трябва да отговаря на квалификацията на служителя и на производителността му".

В момента класа прослужено време е 0,6% на година, а за народните представители е 1%, уточни шефката на бюджетната комисия.

Тя даде да се разбере, че идеята на Валери Симеонов е на път да се узакони: "Когато това предложение стане официално, ще трябва да бъде обсъдено на Тристранката (Националния тристранен съвет на работодатели, синдикати и държава - бел.ред.), а за него има и пълна подкрепа от работодателските организации".

Все пак Стоянова обясни, че няма политическо решение на ГЕРБ за това и успокои работещите българи. "Класът прослужено време като начало няма да намали заплатата. Ако вземате 300 лв. и класът ви е 100 лв., заплата ще стане 400 лв. Но в следващ момент, ако оценката за служителя е по-ниска, той ще получи увеличение спрямо оценката, а не според класа", даде пример тя.

Депутатът от БСП Георги Гьоков коментира в парламента, че партията е категорично против такава идея, а от ДПС са уклончиви. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов каза, че това е вечната тема в отношенията между работници и служители, но трябва да бъде сериозно обсъден.

"Дори да се приеме такова решение, то ще създаде напрежение и трябва да се мисли за увеличаване на доходите", каза Адемов.

Патриотите пък изобщо не знаели за тази идея, тъй като не била обсъждана в групата, призна депутатът Искрен Веселинов. Той призна, че идеята е на вицепремиера Валери Симеонов.

Водещи