ГЕРБ хвърля Цветанов в люта битка в Кърджали 25.03 | 10:37

Бившият МВР шеф вероятно ще се изправи срещу лидера на ДПС Лютви Местан на изборите

От Диана Цветкова

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов вероятно ще оглави листата на ГЕРБ в Кърджали, като така ще влезе в лют предизборен двубой с лидера на ДПС Лютви Местан. Това съобщава в. "Стандарт", като се позовава на свои източници от партията.

ДПС има шанс да си върне и петте мандата в Кърджали, тъй като формацията е максимално мобилизирана, след като на миналите избори Вежди Рашидов им отмъкна електорална подкрепа, са показали изборните анализи на ГЕРБ.

По традиция  водач на ДПС в Кърджали е лидерът на партията и затова Борисов и екипът му обсъждали вероятността да изправят срещу него Цветан Цветанов. Това обаче още не е на 100% сигурно, като е възможно срещу Местан да се изправи бившата депутатка от района Цвета Караянчева.

Очаква се лидерът Бойко Борисов да излезе срещу председателя на БСП Сергей Станишев в 25-и район в София. Очаква се Генерала да се изправи в Пловдив и срещу най-харизматичната фигура на червените – Стефан Данаилов.

Освен с Ламбо под тепетата Борисов ще премери сили с лидера на ДСБ Иван Костов. Както и с екскмета Славчо Атанасовкойто ще води листата на ВМРО-НИЕ в коалиция с "Лидер". В Пловдив трябваше да се изправи и лидерът на СДС Емил Кабаиванов, но той се отказа да се кандидатира за депутат, с мотива, че е кмет на Карлово и не иска да излъже избирателите си.

В Монтана тежката артилерия на ГЕРБ Искра Фидосова ще се сблъска с кмета Златко Живков, който ще се бори за депутат от "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева. Интересно ще е и във Видин, където по традиция МВР шефът от Тройната коалиция Михаил Миков оглавява листата на БСП. От ГЕРБ срещу него ще изправя бившият заместник на Цветанов Веселин Вучков, а ДПС праща доскорошната си депутатка си Петя Раева.

Лидерът на РЗС Яне Янев по традиция ще води листата в Благоевград, като основната цел на партията е да "открадне" места от БСП, ДПС и да не допусне хората на Меглена Кунева в парламента.

Съименници на двама бивши президенти ще се опитат да трупат електорална подкрепа за РЗС във Велико Търново. Сред кандидат-депутатите са 24-годишният финансист Желю Желев и магистърът по информатика Петър Стоянов.

Лидерът на ДСБ пък залага на лекари, които ще поведат пет от листите на ГЕРБ в страната. В Благоевград повежда д-р Илко Семерджиев, в Добрич - д-р Евгени Чобанов, в Кюстендил - д-р Иван Пипонов, в Перник - д-р Валентин Павлов и в Русе - д-р Петър Москов.

Иван Костов ще поведе листа в София, като според "Стандарт" не е изключено да отстъпи водаческото място в Пловдив на коалиционен партньор. В Бургас водач на листата е Веселин Методиев, във Варна – Радан Кънев, а във Враца - Асен Агов. Преподавателят във Философския факултет на Софийския университет Калин Янакиев ще оглави листата в Ловеч, Пазарджик поема ген. Атанас Атанасов. В 24-и софийски район и в Стара Загора ще води Иван Иванов, в 25-и столичен МИР и в Шумен – Екатерина Михайлова, в Ямбол – Евгени Чачев.

Все още не е ясно къде ще бъдат сложени кандидат-депутатите от "Единство", които избягаха от СДС и се коалираха с ДСБ. Засега Надежда Нейнски е харесана за 24-и район в София, а Ваньо Шарков - за Велико Търново. Бившият лидер на СДС Мартин Димитров май ще се отказва от политиката, тъй като Командира му е отредил да е водач в София-област. Мястото било неизбираемо.

Меглена Кунева най-вероятно ще оглави едната от листите в София,. Досега тя е била номинирана за депутат от Перник и Русе. Друг сигурен водач в столицата ще е Прошко Прошков, който от ДСБ отиде при Кунева. Почти сигурно е, че бившият вицепремиер в тройната коалиция Даниел Вълчев ще е начело във Варна, а известният адвокат по човешки права - Йонко Грозев, ще води листа в Пловдив.

Водещи

Най-четени