ГЕРБ ще се явят самостоятелно на изборите 27.01 | 22:32

"Най–важното е, че над 79% от гражданите не отидоха да гласуват", обяви Цветанов

От Ивелина Георгиева

Най–важното е, че над 79% от гражданите не отидоха да гласуват, а отидоха 21%. Това обяви по време на пресконференцията на ГЕРБ вицепремиерът Цветан Цветанов.

По думите на Цветанов 80% са казали "не” на тази политическа спекулация и спектакъл, защото не са отишли да гласуват.

На парламентарните избори ГЕРБ ще се явят самостоятелно и ще разчитат на парламентарна подкрепа от всички отговорни политици, уточни той в отговор на въпрос дали ще се търсят коалиции на предстоящите парламентарни избори.

За проекта "Белене" заложник е цялата ни енергетика, коментира народният представител от ГЕРБ Диан Червенкондев и припомни, че 300 милиона лева са платени от държавния бюджет. Не е удачно в края на мандата на 41 НС да се правят промени точно сега в Закона за референдумите, каза Цветанов.

Енергийният министър Делян Добрев подчерта, че управляващите не са скрили нищо от обществото и са направили необходимото, като са извадили на показ всички документи, с който са разполагали.

Според него днешният референдум показа, че 12% от обществото смятат, че правителството не е взело правилното решение за Белене, а останалите 80% са решили да не участват в тази авантюра платена от държавата.

Всеки говори за политика, никой не говори за ядрена енергетика. 850 хиляди гласа получиха БСП, но това са общите на "Атака", ВМРО, посочи още Добрев.

Ако БСП не беше в управлението през 2005 г., нямаше да се стигне до този референдум, заяви заместник-председателят на ГЕРБ. Той не пожела да направи връзката между референдума и бъдещите парламентарни избори.

От ГЕРБ подчертаха, че ще действат максимално бързо да внесат референдума в парламента, "за да се приключи веднъж завинаги с този въпрос”, който според тях вече е решен и българските избиратели са си казали думата.

Партия ГЕРБ е последователна в позицията си, както за Белене, така и за Козлодуй и ще се съобрази с мнението на българските граждани, които днес не отговориха положително на този въпрос, посочи Цветан Цветанов.

"88% казаха "не”, 12% казаха "да”, ние ще се съобразим с това, поясни той. Запитан дали ще подкрепи колегата си Симеон Дянков, като поиска оставката на Сергей Станишев, Цветанов отговори, че това е отговорност изцяло на БСП.

Той заяви, че ГЕРБ разработва новата управленска програма за новия мандат 2013-2017 г. и основните приоритети, които ще залегнат в нея са за развитието на страната и регионите като с основен акцент ще бъде Северозападна България.

Водещи

Най-четени