Гавриил: Веднъж положен подпис не може да се оттегли 13.11 | 15:05

Митрополит Кирил не е избран в нарушение на устава

От Филипа Тодева

Великотърновският митрополит Григорий няма право да оттегля подписа си от протокола за избора на митрополит Кирил за наместник-председател на църквата.

Ловчанският митрополит Гавриил бе категоричен, че няма регламент в устава на Българската православна църква, който да предвижда оттегляне на подписи от протоколи, изготвени за заседанията на Светия синод.

Чл. 63 ал. 4 от устава на БПЦ казва, че при вземане на решение от Светия синод се допуска изразяване на особено мнение, ако бъде заявено и обосновано устно на самото заседание на Светия синод и се представи писмено до три дни след заседанието, предаде БНР.

Само че Великотърновският митрополит не е изразявал подобно мнение. Така че най-вероятно Кирил ще остане наместник-председател на църквата до избора на нов легитимен патриарх.

Митрополит Гавриил каза, че не може да си обясни по никакъв начин промяната в позицията на Григорий, не коментира и дали е оказван натиск върху великотърновския митрополит.

"Ние сме убедени, че няма нарушаване на устава, защото след като се гласува избора за наместник-председател, където наистина седем души гласуваха, се гласува и това че наместник-председателят трябва да е и софийски митрополит, а там вече има осем гласа", посочи той.

На заседанието, на което Кирил е избран за наместник-председател, всички са се съгласили да гласуват тайно, дори и пловдивският митрополит Николай не е изразил несъгласие. Освен това присъстващите членове на Светия синод не са били длъжни да търсят отсъстващите.

"Никой не каза, че е против тайно гласуване. Мога пред евангелието да се закълна и не съм само аз", твърди Гавраиил.

По думите му утре Светият синод ще реши дали да накаже митрополит Николай заради отсъствие от заседания, което той каза, че ще има в продължение на 40 дни.

Според устава на БПЦ митрополитите могат да отсъстват само при тежко заболяване. 

Водещи

Най-четени