Галет с домати 01.07 | 18:30
Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция с този вкусен галет с домати и подправки. Неговият богат вкус и силен аромат го превръщат в перфектното предястие за лятото

Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция с този вкусен галет с домати и подправки. Неговият богат вкус и силен аромат го превръщат в перфектното предястие за лятото.
Необходими продукти:
За кората
1 1/2 ч.ч. брашно
Сол
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. захар
1/2 ч.ч. масло, студено, нарязано на малки парчета
4 с.л. ледена вода
1 1/2 ч.ч. ябълков оцет
1 голямо яйце, леко разбито
За пълнежа
220 г домати, тънко нарязани
Сол
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 ч.л. свежи листа от мащерка
1/3 ч.ч. рикота, за предпочитане пълномаслена
Прясно нарязан босилек, за сервиране
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете брашното, солта, ригана и захарта. Добавете студеното, но меко масло и разбъркайте с ръцете си брашното, докато маслото стане колкото грахово зърно. Добавете ледена вода и оцет и разбъркайте, за да се смесят. Добавете още вода, по 1 с.л., докато тестото се събере на топка, когато го стиснете в дланта на ръката си. Сместа трябва да е влажна, но не мокра и лепкава. Поставете в купа и покрийте с найлоново фолио. Охладете тестото за най-малко 2 часа.
Подредете доматите върху покрита с хартиена кърпа тава за печене. Поръсете обилно със сол и оставете да престоят 10 минути. Подсушете с кухненска хартия, доколкото можете. В голяма купа внимателно разбъркайте доматите с олиото, чесъна и мащерката. Подправете със сол и черен пипер.
Загрейте фурната до 220 градуса. Оставете тестото да престои на стайна температура за 5 до 10 минути. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото на кръг от 30 см и го прехвърлете върху голям лист за печене. Разпределете рикота върху тестото, оставяйки граница от 2 см около краищата. Отгоре разпределете сместа с доматите, като не забравяйте да поставите резен чесън. Сгънете краищата на тестото върху доматите, припокривайки, ако е необходимо, намажете краищата с разбито яйце и поръсете с едра морска сол. Охладете, докато тестото се стегне за около 15 минути.
Изпечете галета, докато коричката стане златиста за 25 до 30 минути. Оставете леко да се охлади. Отгоре намажете с босилек точно преди сервиране.
Приятен апетит!
Водещи
-
Караджов: Десетима служители на ДАИ са освободени след сигнали за корупция
Министърът подчерта, че всички писмени сигнали за корупция в агенцията са изпратени до главния...
22.10 | 18:15
-
Увеличават пределната възраст на военните с две години
С измененията в закона се създава и изрична уредба за дейността на Върховното главно...
22.10 | 18:00
-
Двама лични охранители пазят Никола Саркози в затвора
Гардовете са настанени в съседна килия в затвора "Ла Санте" в Париж
22.10 | 17:50
-
Стоян Мавродиев се криел в Северна Македония
Бившият шеф на ББР първо бил в Гърция, след това заминал за Скопие
22.10 | 17:40
Най-четени
-
Терзиев: Още 30 декара от парка на Военната академия ще бъдат отворени за гражданите
Кметът на София благодари на генерал-майор Стойко Прокопиев и екипа на академията за...
22.10 | 11:00
-
Трагедията в Люляково: След тройното убийство обвиняемият е бил в покрайнините на селото
Обвинението няма да остане само за умишлено убийство, ще бъде допълнено, посочи окръжният...
22.10 | 12:45
-
Денков: Управлението е нестабилно, всеки опит за промяна може да доведе до срутване
На въпрос какво мисли за ротационното председателство на Народното събрание, Денков отговори:...
22.10 | 09:59
-
Костадинов: Обществото в България "агонизира", а децата "буквално се самоизбиват"
Престъпен манталитет
22.10 | 09:15