Галина Тонева покривала "енергийната мафия" 20.02 | 11:56

Зам.-главен прокурор закрила дела, с които държавата загубила стотици милиони

От Христина Рафаилова

12 дела срещу Националната електрическа компания, икономическото министерство , Българския енергиен холдинг и ДКЕВР не са видели бял свят с помощта на зам.-главния прокурор Галина Тонева. Това показва разследване на вестник "Телеграф".

Почти всички дела са срещу НЕК, но има и такива срещу мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" 2.

Според изданието преписките по случаите са част от огромна схема, за която комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта е сезирала главния прокурор.

Шефът на комисията Яне Янев твърди, че с въпросната схема страната е ощетена със стотици милиона лева.

Делата срещу въпросните институции са били заведени по сигнали на МВР и Държавната агенция "Национална сигурност", както и от комисията на Янев.

През 2010 година Тонева издава заповед, с която възлага на прокурора Христо Граматиков да контролира процесуалните действия по въпросните 12 дела. Тя възлага също така на шефовете на Софийска градска прокуратура и окръжните прокуратури в Пловдив и Стара Загора да предоставят спешна информация по случаите.

Според изданието заповедите за били написани на бланка на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Също така това, което Тонева е възложила на обвинителите, влизало само в правомощията на обвинител номер 1 на страната и противоречи на Закона за съдебната власт.

След като зам.-главният прокурор наредил на Граматиков да наблюдава делата, той прекратил всичките 12. Той успява да ги "потули" в рамките на малко повече от седмица.

Тонева беше един от претендентите за главен прокурор.

Водещи