Гаражите няма да могат да се превръщат в магазини или офиси 02.02 | 10:38

Това гласят промените в ЗУТ, одобрени от правителството

От iNews.bg

На своето заседание в сряда (1 февруари) правителството прие предложение за промени в Закона за устройство на териториите, стана ясно от съобщението на правителствената информационна служба. Със законопроекта се прави реформа в областта на стратегическото устройствено планиране и на стратегическото планиране на регионалното развитие.

Сега документът ще бъде препратен към Народното събрание. Какво обаче предвиждат промените, показа справката на iNews на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Една от промените, които ще засегне най-много хората е забраната за промяна на предназначението на подземните и надземните паркинги и гаражи в съществуващите сгради.

Това е записано в допълнителна ал. 9 към чл. 38 от Закона.

Досега гаражите често приютяваха малките квартални магазинчета, фризьорски салони и дори офиси. Вероятно основната целта на законодателите е да бъдат осигурени нужните места за паркиране в съответните имоти и това личи от допълнителната алинея 10 към чл. 38 , според която не се допуска преустройство и промяна на предназначението на гаражи и паркинги в случаите, когато не могат да се осигурят необходимите места за паркиране.

Към чл. 108 пък се добавя ал. 7, в която е записано, че "подробният устройствен план за централните части на градовете, за курортните населени места и селищни образувания и за курортните зони на населените места, се придружава от специализирани схеми за разполагане на преместваеми обекти и други елементи на градското обзавеждане".

В проекта за промени е записано още, че наблюдението на свлачищата, абразионните и ерозионните процеси е работа на МРРБ.

Водещи

Най-четени