Гарантираха доброволчеството със закон 18.12 | 10:58

Народното събрание прие промени в Закона за младежта

От Ивелина Георгиева

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за младежта.

С измененията се цели създаването на по-ефективна законова рамка за провеждане на държавната политика за младежта в изпълнение на Националната стратегия за младежта 2010–2020 г.

Промените установяват нормативни стандарти и изисквания в защита на интересите на младите доброволци. Прецизира се и доразвива нормативната база за насърчаване и подпомагане на младежкото доброволчество като форма за разширяване на опита и уменията им, съобщи БТА.

Регламентира се правният статут на националното младежко представителство чрез нормативни изисквания към правно-организационната форма на младежкото представителство и се определят отношенията му с държавните и общинските органи.

Според промените националната младежка организация трябва да отговаря на няколко условия. На първо място тя трябва да разполага с не по-малко от 900 физически лица членове и да извършва дейност на територията на не по-малко от 30 на сто от общините в страната.

Също така младежките организации трябва да имат не по-малко от 200 физически лица членове и клонове или организации членове в минимум шест административно-териториални области, като всеки клон или организация е с не по-малко от 30 членове.

Друго изискване е формацията да обединява не по-малко от 2/3 от младежките организации, развиващи дейност в една и съща или в сходни области.

Предвижда се държавата и общините да създават материални условия за развитие на младежките дейности.

Водещи

Най-четени