Гвардейци носеха иконата на Богородица в Троянския манастир 15.08 | 15:08

Литургията в параклиса беше обслужена от патриарх Неофит

От Лазар Тодоров

Хиляди миряни се поклониха пред чудотворната икона на Света Богородица Троеручица по време на храмовия празник на Троянския манастир.

Иконата се съхранява в манастирската църква, а зад нея е гробът на покойния патриарх Максим. Днес празникът започна с тържествена света литургия, водена от българския патриарх Неофит, в служение с гости духовници.

На службата присъства и министър-председателят Георги Близнашки със своята съпруга. Патриарх Неофит отслужи и молебен за пострадалите в наводненията.

"С голяма привързаност и състрадание към болките на страдащите наши сънародници, към сполетелите ги бедствия се обръщам и към вас на днешния ден, да се помолите за утеха и за доброто продължение на живота на пострадалите", заяви Негово Светейшество пред присъстващите миряни в църковния храм.

Традиционно чудотворната икона бе изведена от църквата и бе пренесена до параклиса на мястото, където е станало първото чудо, което я е прославило. За пръв път тази година тя се носеше не от доброволци, а от гвардейци на Софийския гарнизон.

Литийното шествие до параклиса бе предвождано от представителния младежки духов оркестър на Троян и клуб "Традиция - Троян, Априлци". След среща на министър-председателя Георги Близнашки с патриарх Неофит, двамата ще присъстват на тържествен обяд в манастира по покана на игумена дядо Сионий.

Водещи

Най-четени