Гей скандал тресе Църквата 07.12 | 14:33

Игуменът на Троянския манастир епископ Григорий проговори за случая

От Мартина Панайотова

Бях потресен от това, което видях по телевизията. Това заяви по bTV игуменът на Троянския манастир епископ Григорий по повод гей скандала, в основата на който бяха "голите откровения" на йеромонах Кирил.

Малко по-рано тази есен Светият синод започна разследване за хомосексуални връзки на йеромонах Кирил от Троянския манастир.

Всичко започна с предаването "Господари на ефира", което излъчи интервю с мъж, пожелал анонимност, който заяви, че е имал интимни връзки с троянския духовник.

Синодалните старци решиха да забранят на монаха да извършва каквото и да е свещенодействие до изясняване на случая.

Бе назначена и комисия, която проучи публично обявените данни. Разследващото звено бе оглавено от игумена на светата обител, архиерейския наместник на троянската духовна околия и юрист, епархийски съветник от Троян.

"През пролетта имаше случай, когато йеромонах Кирил представи едно лице за свой братовчед и той бе настанен в една от стаите за гости - както бихме постъпили с всеки сродник на събратята в манастира. Аз нямам механизъм да проуча този човек сродник ли е или не, да му поискам документ. Все пак сме в Светата обител и е логично да се доверя", разказа още епископ Григорий, цитиран от 24 часа.

Недопустимо хора с "такава ориентация" да бъдат клирици, духовници, духовни водачи, категоричен е той. Все пак дядо Григорий заяви, че не бил получавал сигнал за оргии в манастира.

Той допълни, че е наложена санкция от Светия синод към вече разжалвания йеромонах Кирил. "Беше уведомен манастирския събор, бе разговаряно с братството на манастира.

Изпратих докладна записка до Светия синод и на негово заседание бе взето решение йеромонах Кирил да бъде аргосан - т.е. да му бъде наложена забрана от всякакъв вид богослужение. Светият синод е назначил комисия, която да проучи по-подробно случая и те ще имат последната дума за съдбата на Кирил"

Водещи

Най-четени