Гейпарад на Задушница! Посланието: Има ни, бъдете днес до нас и не ни мразете! 18.06 | 12:24

Прайдът е привнесен, не търсят права, а привилегии, смятат пък протестиращите

От iNews.bg

"Посланието на прайда е: Ние сме тук, нас ни има, ние сме част от обществото, ние сме различни, но често сме обект на омраза – говор на омразата, който прераства в дела, в престъпления. Елате при нас веднъж в годината, повървете с нас. И недейте да ни мразите!”. Така обясни пред бТВ посланието на днешния гей парад, съвпадащ неподходящо с Черешова задушница, Емил Георгиев - юрист и председател на Движението за европейско обединение и солидарност (ДЕОС).

Според инициатора на движението, създадено в социалната мрежа, "у нас се насажда хомофобия, има отявлен език на омразата, има и латентен".

В дискусията на тема има ли нужда от гей прайд у нас и какво е посланието на това събитие, участва от противоположната страна – срещу тази инициатива, Карлос Контрера от ВМРО.

"Хора, които са хомосексуални, са ми казвали, че привличането към същия пол е тяхната природа и същност. Това не е въпрос на избор или прищявка. Тези хора така се раждат, има ги, откакто човечеството го има и са сред нас. В последно време обществото ни става малко по-цивилизовано и по-малко провинциално”, констатира председателят на ДЕОС.

Контрера обаче категорично не приема тезата, че омразата се налагала заради различна сексуална ориентация. "Непрекъснато ви се привиждат зад всеки ъгъл фашисти, ксенофоби и хомофоби", контрира членът на ВМРО.

По повод днешния протест срещу гейпарада, който се провежда по същото време, Контрела пък посочи: "Както се провежда прайд, така може да се организира и контрашествие. Не е мястото сексуалната ориентация да се показва по улиците и да се натрапва на всички под прозорците на хората".

"Прайдът е чужд културен код и не се приема от нашето общество. Това е нещо външно и изкуствено насаждано. Идеята не е да се получат права, а привилегии", заяви членът на ВМРО.

 

 

Водещи

Най-четени