Ген. Андрей Боцев пое поста началник на отбраната 08.03 | 18:36

Радев се надява той да увеличи редиците на армията и да повиши бойния й дух

От iNews.bg

Президентът Румен Радев повиши в длъжност генерал Андрей Боцев. Като генерал-лейтенант той ще поеме поста началник на отбраната, след като временно изпълняващият длъжността ген. Емил Ефтимов беше сменен. Ген. Боцев официално пое поста на началник на отбраната, предаде БНР.

"При очертаващият се остър дефицит на финансови средства, аз ви уверявам, че с вашата висока експертиза и подкрепа, ще направим всичко възможно да повишим бойната подготовка, да подготвим адекватни сили на реалните заплахи", обеща генералът при встъпването си в длъжност.

Президентът пък подчерта, че е добре да се разчита на човек, който познава армията, за да може тя да посрещне предизвикателствата. "Ще нарасне ролята на военната експертиза, а предизвикателството пред Боцев ще бъде и набирането на повече военнослужещи", посочи Радев при дебатите за повече пари за отбраната.

Генерал Боцев посочи в речта си, че справянето с тези предизвикателства не би могло да се случи без подкрепата на държавното ръководство.

Около 5 500 военни некомплект, отчитат военните за последните месеци. Назначаването на сухопътен генерал за началник на отбраната пък дава надежда, че скоро и сухопътните войски ще имат свой проект за модернизация, след като предишният парламент одобри проекти само за военновъздушните и военноморските сили.

Водещи