Ген. Атанас Атанасов: ГЕРБ иска да притисне ДСБ, Москов загуби от оставането във властта 20.03 | 15:46

Борисов не се е променил – същият си е, само разиграва театри за „добрия ръководител и обединител“, защото е изплашен, че губи интелигентните си избиратели, казва пред iNews депутатът от Реформаторския блок и член на ДСБ

От Ростислава Иванова

Ген. Атанас Атанасов е роден през 1959 г. в с. Батин, Русенско. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като съдия в Русе и като прокурор в Разград . През 1992 -­1995 г. оглавява районната дирекция на МВР Разград, а след това работи като адвокат. През 1997 г. става за кратко секретар на МВР, а малко след това става директор на Национална служба "Сигурност" (НСС). През декември 1999 г. предоставя на премиера Иван Костов списък с 226 имена от доклад за корупция. Впоследствие са сменени 10 министри, сред които Богомил Бонев, Марио Тагарински и Валентин Василев. Член е на партия Демократи за силна България (ДСБ), бил е депутат, ­ председател на софийската организация на партията, член на Съвета на директорите на държавно предприятие "Информационно обслужване", общински съветник от групата на Синята коалиция в Столична община. В 43-то Народно събрание е депутат от ДСБ в Реформаторския блок. До януари 2015 г. Атанасов оглавяваше парламентарната вътрешна комисия, но се оттегли от поста веднага, след като партията му реши пред декември да излезе в опозиция и вече да не участва в коалиционното управление заедно с ГЕРБ.

Г-н Атанасов, смятате ли, че декларацията на ГЕРБ до премиера Бойко Борисов, в която се иска отстраняване на кадрите на ДСБ от управлението заради опозиционната политика на партията ви, е опит за сплашване и на останалите партии в Реформаторския блок, както заяви вашият съпартиец Вили Лилков?

Този ход, който цели психологически ефект върху определена група от обществото, разбира се, че има комплексен характер. На първо място, целта на тази декларация е да бъдат притиснати нашите членове и симпатизанти заради това, че в ДСБ взехме решение да не излизаме от Реформаторския блок. В тази връзка е абсолютно логично това, което казва Вили Лилков, защото сред членовете и симпатизантите на РБ има и голяма част, които са членове и симпатизанти и на другите партии в Блока, не само наши - на ДСБ. И наистина по този начин се прави опит да им се окаже натиск, да бъдат заплашени, че ако тръгнат по нашия път, ще има последици за тях.

Но на първо място смятам, че това е опит за забиване на клин в отношенията вътре в Реформаторския блок. Искат да се възползват от тази цепнатина, която съществува в Блока между нас, които сме в опозиция и тези, които са в управлението - тя да бъде толкова задълбочена, че отношенията да бъдат невъзвратими. Това е ход за бъдещите избори да не може Реформаторският блок да се яви монолитно.

Нима ГЕРБ не постига вече тази си цел? Как ще коментирате острите изказвания по адрес на ДСБ от страна на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева, която буквално ви се скара и постави условие да се самоопределите – или в опозиция, или във властта, но не и в двете?

Не, в това отношение ГЕРБ нищо не успяват. Тя госпожата просто е абонирана за властта. Кунева не може по друг начин да мисли и съществува, така че там не се учудвайте... Проблемът при нея е, че не може човек да разбере, когато говори, какво иска да каже. Езикът й е неразбираем, не можеш да й схванеш посланията.

Иска ли Цветан Цветанов да овладее Реформаторския блок, както казва Лилков? И овладял ли е вече зам.-председателя на ГЕРБ и шеф на парламентарната им група части от Блока?

Мисля, че колегата Лилков малко е назад с новината. Тази част от Блока, която подкрепя управлението, отдавна се подчинява на Цветанов. Те го възприемат като говорителя на Борисов в управлението и каквото каже Цветанов – това се случва.

Овладял ли е Цветанов Кунева и Лукарски като лидери на ДБГ и СДС?

Няма нужда да обсъждаме Кунева. Тя има свои представители в парламента и хората от партията на Кунева, меко казано, се съобразяват с Цветанов. Но няма смисъл сега да ги обсъждам персонално различните представители на партии в РБ – този подчинява ли се или не. Факт е, че тези които подкрепят властта, са основно от ДБГ и СДС в парламента и се съобразяват с всичко, което иска Цветан Цветанов във всеки един момент.

А каква е позицията на земеделците и на лидера им – военният министър Николай Ненчев? Защо изведнъж и той стана трън в очите на управляващите от ГЕРБ, въпреки, че не е в опозиция? Защо депутатите на Борисов искат и той да се оттегли от властта?

Вижте, докачливи са колегите от ГЕРБ. Такива са си по характер и по природа като общност. Много лесно се обиждат. Това е, защото някои от тях отдавна са в парламента и са забравили неволите на обикновения бовек, ходейки по жълтите павета. И понеже Николай Ненчев излезе на нашето Национално събрание с реч, в която заяви: "Аз съм вашият министър на отбраната", и това в ГЕРБ не могат да го преживеят.

Направихте саркастичен коментар по повод декларация на депутатите от ГЕРБ и последвалата реакция на изненада от страна на лидера им Бойко Борисов, като го определихте като "лош театър" и "слаб филм". Какво обаче цели този ход на Борисов и Цветанов, ако приемем, че те са авторите на този сценарий?

Различните слоеве на обществото по различен начин възприемат посланията. Хората от София и по-интелигентната част от обществото в първия момент схванаха тази елементарна комбинация как Борисов не знаел, пък депутатите му как го викат парламента, а на практика той е поръчал този подход, за да се набиват клинове в цепнатината на Блока. За една част на избирателите на ГЕРБ обаче, която никак не е малка, тази "постановка" се представя като нещо реално, което се случва – че, видиш ли, депутатите на Борисов могат да си позволят да се озъбят на лидера си и да го привикват в парламента да им се обяснява, а той се съобразява с тях.

Разбира се, основната задача на този "театър" е да се извайва образа на "добрия ръководител", на "обединителя" на този, който е готов да изслушва всички, за да вземе най-правилното решение. Последните два-три месеца постоянно се разиграва този театър с различен вид сценарий: с обществени поръчки, които Той спира; с КЗК; със забраната за палатките, която Той вдига, и т.н. Целта е да се покаже, че независимо кой поставя някакъв проблем за решаване, Борисов е "добрият ръководител, който чува всички гласове и играе ролята на справедлив обединител на нацията". Целият този "театър" – в някои моменти доста успешно разиграван, казано на езика на една етническа група в България - "хваща дикиш".

Казвате, че този политически пиар на ГЕРБ, наречен от вас "лош театър", е насочен към първосигналния и необразован електорат на Бойко Борисов? Но сред поддръжниците му все пак трябва да има и интелигентни хора – те не се ли разочароват от подобни циркове? Няма ли да изирае това лоша шега на Борисов и да отблъсне интелигентните му избиратели?

Има тревога в ръководството на ГЕРБ и лично в Бойко Борисов, че се рони тяхната подкрепа и че тя отива в наша посока. Тоест един сегмент от гласовете на ГЕРБ са разочарованите от този театър хора, които поглеждат към дясната опозиция. Те са схванали, че ги смятат за балами. Те са разочаровани от практиките на управление, разочаровани са от това, че Борисов заяви, че се е променил след първия си мандат и че вече е друг Борисов, а на практика с тези управленски похвати той си е все същият. Аз обаче си мисля, че Борисов не може повече да заблуждава хората. Толкова дълго не може да заблуждава!

Защо ДСБ, след като излезе в опозиция, реши да остане в Реформаторския блок? Имаше ли алтернатива това решение?

Няколко са причините и ние си даваме сметка, че по-радикалните наши членове искат по-радикални действия от ръководството на партията. Само че ние радикалното действие го направихме през декември като заявихме, че ДСБ излиза в опозиция. Опозицията ни се доказва и от действията ни – начинът, по който ние гласуваме в парламента, по който критикуваме определени законопроекти и решения. И постигнахме доста резултати, включително и това, че накарахме Борисов да спре някои от обществените поръчки, включително и това, че го накарахме да спре избора на нагласения ибор на нов екип на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Той си приписа после заслугите, но важното е, че именно нашите действия дадоха тези резултати.

Но по отношение на Реформаторския блок тактически би било изключително неправилно ние да заявим напускане на Блока. Извинете, но в РБ, освен определени известни лица, има и 400 000 избиратели. И ние сме длъжни пред тези избиратели да направим всичко необходимо, за да запазим формата, с който влязохме в парламента, за да представляваме правата им. Нямаме право да ги изоставяме тези избиратели. Абсурдно и безотговорно е да си изоставяме избирателите. Те бяха изоставени от тези в РБ, които предпочетоха да отстъпят от принципите си. Заради тях ще браним до последно Реформаторския блок. Избирателите на РБ са с нас и ще бъдат отново зад нас при формирането на широкия антикорупционен съюз, с който ние ще се борим за властта.

Слабо звено ли е Петър Москов за опозиционната политика на ДСБ?

Ще кажа само, че от оставането на Москов във властта загуби само Москов, а не ДСБ и избирателите.

Какво е загубил Москов според вас, оставайки министър на здравеопазването?

Подкрепа, разбира се! Подкрепа от най-твърдите избирателите и от членската маса на ДСБ.

А вие – разочарован ли сте от него?

Мисля, че бях достатъчно ясен и повече не искам да говоря за това.

Връщам ви към темата за изборите и монолитността на РБ. Обсъждате ли вече в ДСБ дали да се явите сами – със свой кандидат за президент или ще е единна кандидатура, излъчена от РБ?

Не сме коментирали до този момент никакви конкретни имена. Нашият стремеж ще бъде не само Реформаторския блок в този му вид, а и допълнително граждански и политически организации да застанат зад нашите кандидати. Това означава, че всички заедно трябва да изберем кандидатите, а не някой да налага волята си. Трябва да е такава кандидат-президентска двойка, която да събере зад себе си вота на разочарованите от начина, пои който се управлява държавата, за да можем да си поставим висока цел. Но на този етап нищо конкретно не сме говорили. Нашата първа цел е да успеем да мобилизираме Реформаторския блок и всички тези сили, които са отвратени от този начин на управление. Разбира се, не визирам БСП. В крайна сметка при нас разделението "изток-запад" е много сериозно и ясно очертано. Но на първо място нека съберем тази подкрепа.

Какъв президент трябва да има България?

Авторитетен, улегнал и независим човек, който с житейския си път досега е доказал, че работи за родината и няма да позволи на нито един партиен лидер да мусе качи на главата. Такъв човек ни трябва на нас.

Имало ли е преди, има ли и в момента такива личности у нас, отговарящи на този профил?

Разбира се, че е имало, а има и в момента доста такива личности, а някои от тях повече – други по-малко, са успявали да реализират намерението си.

А какво е мнението ви за президента Росен Плевнелиев?

По отношение на евроатлантическата ни ориентация този човек има много пследователно поведение и дотук ще спра с доброто, което казвам. Не искам да отивам по-нататък.

Като експерт по сигурността, кажете заплашена ли е България от мигрантска вълна?

Изключително важно е каква дипломация води България с Турция. Заплахата за бежански поток зависи изцяло от отношенията между нашите две страни, а до този момент България води добре балансирана външна политика, основно провеждана от външния минитър Даниел Митов. Трябва да бъдат охлаждани някои крайно националистически излияния, за да не предизвикваме проблеми с южната ни съседка, която е в крайно тежко положение. На южната граница на Турция има война и има интерес на северната й граница с нас нещата да са спокойни. Трябва да използваме всички тези обстоятелства и да не предизвикваме бежанска вълна към нас.

Защо обаче бежанската вълна заобикаля България? Каква е тази мистерия?

Няма никаква мистерия, а исторически и географски дадености. Основният от Солун към Европа през Македония и Сърбия е известен от Римско време. Отделно от това всички в Европа и извън нея знаят, че българските институции спазват правилата и по тази причина, всеки който влезе в България, бива регистриран и му се прекъсва пътя към лелеяната Германия и затова бежанците ни избягват.

Значи ли това, че Румяна Бъчварова си върши добре работата по охраната на границата?

Не, не казвам такова нещо! Просто прекият път на бежанците към Европа не минава през България. Второто, което е, който влезе на територията на страната не може да стигне до западната граница. Така че комплексни са причините, по които България е заобикаляна.

Водещи

Най-четени