Ген. Атанасов: Има неправоспособни пилоти в „Авиоотряд 28” 22.04 | 17:40

ДСБ продължава да настоява за остваката на министър Московски

От iNews.bg

"При извършена проверка на "Авиоотряд 28” е установено, че пилотите, които експлоатират един от хеликоптерите - А-109, са неправоспособни”. Това заяви депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов, цитиран от БГНЕС. "Това е авиоотрядът, който обслужва правителството и първите мъже в държавата”, поясни той.

 Според него има фрапиращи данни за това, че са издавани сертификати на авиокомпании и на пилоти да извършват летателна дейност, без да имат право за това: "Това е същото като да дадеш книжка на шофьор, който не е завършил курс”, коментира Атанасов.

 Той посочи два вида закононарушения, които са констатирани от контролните органи на Гражданска въздухоплавателна администрация, но са потулени. Първият вид нарушения са злоупотреба с власт, като са констатирани пилоти от определени авиокомпании, които нямат право да превозват пътници. Става дума за три авиокомпании.

Атанасов посочи, че има тежки нарушения и в кадровите назначения в Гражданска въздухоплавателна администрация. В длъжностните характеристики на всяка дейност има конкретни изисквания, посочи той и допълни, че основните звена в администрацията с контролни функции, които имат отношение към сертифициране на авиационния персонал и на авиационната сигурност, са назначени без конкурс лица, които не отговарят на изискванията за тези постове.

 

От ДСБ разполагат с данни за тежки злоупотреби и в железопътния транспорт, и при управлението на пристанищата, затова продължават да настояват за оставката на транспортния министър Ивайло Московски.

Водещи

Най-четени