Ген. Атанасов : На всяко кьоше в държавата можеш да си купиш наркотици 20.01 | 18:00

Няма контрол върху престъпленията на пътя, полицаите станха чантаджии, ядоса се шефът на ДСБ

От iNews

След като уволниха шефа на Сметната палата, депутатите се заеха с първото четене с няколко проекта за изменение на Наказателния кодекс.

Разгорещени изказвания предизвика темата с безопасността на движението по пътищата и проблемът с дрогираните и пияни шофьори.

Особено рязък бе ген. Атанас Атанасов, който обяви от трибуната, че няма никакъв контрол на престъпленията на пътя. Вече не можеш да видиш униформен полицай, защото вие ги превърнахте в чантаджии, ядоса се той на ГЕРБ. 

Атанасов припомни, че КАТ беше разделена на две, едната част отиде в Транспорта и не е ясно с какво се занимава. Липса на ефективен контрол по пътищата е причина за състоянието сега. Няма респект, отдъсъди тъмносиният шеф.

Преди 10-15 години, когато се констатираше случай да се управлява след наркотици се считаше за т.нар. ЧП, т.е. чрезвичайни произшествия, нещо много сериозно, отсече Атанасов. 

Когато обсъждаме тези проблеми, нека да идем до корена. Установяват се шофьори след употреба на наркотици, правят тежки нарушения и престъпления, но нека поставим въпроса – как може на всеки ъгъл в държавата да може да си купи наркотици?, попита шефът на ДСБ. Няма ефективен контрол от МВР и службите при разпространение на наркотични вещества в страната, заключи той.

От ГЕРБ предлагат промени в НК, като първата е свързана с криминализиране отказа от проверка за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози, с цел постигане на превантивно, предупредително и възпитателно въздействие върху поведението на водачите, като отказът от проверка презюмира употреба и следва да се приравнява на установена употреба на наркотични вещества или техни аналози и да се наказва по реда, който е предвиден за това.

Втората група промени цели премахване на контролния талон към свидетелството за управление на моторно превозно средство, с цел намаляване на административната тежест върху водачите, тъй като и в момента се поддържа база данни с информация за нарушенията и броя контролни точки на водачите. Целта на промените е повишаване на безопасността на движението по пътищата и подобряване на административното обслужване.

Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс на "Възраждане" сочи, че броят на престъпленията по транспорта се увеличават непрекъснато в последното десетилетие и водят до множество загинали невинни жертви на пътя, включително и пешеходци.

Отбелязва се, че голяма част от тези престъпления са извършени след движение с изключително висока несъобразена скорост и/или след употреба на алкохол над допустимите норми и/или забранени субстанции, а също и от неправоспособни водачи, предаде лупа.бг.

Водещи

Най-четени